Изложби

Изложба на Богдан Александров в СГХГ

18 творби, артистична "терапия", адресирана към "нормалните" хора

Изложба на Богдан Александров в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия представя

Богдан Александров
ШУМ. Портрети на близък човек


11 май – 6 юни 2010

Откриване 11 май, вторник, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Аутизъм. Разстройство на развитието, което пречи на човешкия индивид да възприема нормално и да взаимодейства със заобикалящия го свят, както и да организира и разбира информацията, която получава чрез своите сетива. Неврологично заболяване, вследствие на което настъпват промени във функционирането на рецепторите.

Богдан Александров научава това през 1989 година. Тогава дъщеря му Емилиана е на две години и половина. Следва швейцарска клиника, където прилагат метод за лекуване на аутични хора, който се състои в опит за коригиране на звуковия рецептор чрез подлагането му на постепенно усилващ се филтриран шум. В края на терапията звукът достига до пределите, допустими за ухото. В основата на този метод е обстоятелството, че към силния шум се привиква. Човек спира да чува преминаващия под прозореца на стаята му трамвай към края на втората седмица.

След 20 години тази лична история е повод за създаване на цикъл от творби – голямоформатни портрети – чрез добавяне/налагане на цветен шум до степен изчезване на образа. Идеята се базира на физически феномен, съществуващ при използване на технически или дигитални устройства за фиксиране и възпроизвеждане на образ – към самото изображение се добавя (генерира) т.нар. визуален шум (зърнеста структура, удивително напомняща за вселенския фонов шум – White Noise), който въздейства извън-рационално.

Размяната в позиционирането на смислите и обръщането на посоката на посланието в работите ги трансформира в артистична и символна „терапия", адресирана към „нормалните" хора.

Изложбата включва 18 творби, формат 130/200 см, подредени на огледален принцип. Всяка двойка бинарни творби е свързана със слушалки и флаш-стик, които пренасят участника в шумовата среда. Материалът, използван за нанасяне на цветния шум, е дунапрен и служи за създаване на огледалните (бинарни) образи.


◊ ЗА АВТОРА

Богдан Александров е роден през 1960 г. във Видин, където живее и работи. През 1989 завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работи в областта на съвременното изкуство (живопис, видео, инсталации). Изявява се и като куратор.

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
04.05.2010 г. 17:54
Етикети:
Посетено:
1782
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9875-izlozhba-na-bogdan-aleksandrov-v-sghg