Изложби

“Извън времето". Изложба на Юлий Шумарев

Галерия "Бяла зона" представя

“Извън времето". Изложба на Юлий Шумарев
Юлий Шумарев. "Какво сънуват ангелите"


◊ СЪБИТИЕТО

Юлий Шумарев “Извън времето"

Изложбата на Юлий Шумарев е поредната изява на добре познатия пловдивски художник. Изложбата бе открита на 27.04.2010 г. в пространството на галерия „Бяла зона". Авторът е верен на родните културни традиции, пречупени през призмата на съвременността. Картините на Юлий са плетеница от сложна и многозначна приказност, обединени от усещането за позитивизъм. Един пъстър и хармоничен свят, породен от любов и признателност, едни от малкото ценности, неподвластни на времето.
 

◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Дни преди изложбата авторът сподели:
„Духовната ми връзка с Пловдив е едно от основополагащите парченца от художествената ми архитектура. Роден съм в подножието на стария град в малка къщичка на калдъръмена улица. Беше време когато децата изживявяха безгрижно своето детство, ритайки топка на улицата, а автомобилите бяха рядкост. Четенето на книги беше врата към света, а срещата с илюстрациите, моята първа среща с магията на изобразителното изкуство. Сега след толкова години  оценявам как „Железни стъпки” на
Вера Мутафчиева, чудесно илюстрирана от Христо Нейков, се оказа пределът, след който осъзнах, че искам да рисувам, искам да живея като художник.
 
Малката къщичка, книгите и магията на детството се стопиха в прегръдката на времето, а любими хора вече не са между нас. Постоянно остана желанието да оставя една чертичка извън времето, да изградя един свят в който се реят душите на отминали неща.
 
Аз съм пристрастен към Пловдив. Градът който е на хиляди години, но продължава да живее. Градът, който е извън времето. Градът който е достатъчно голям, за да останеш анонимен, и достатъчно малък, за да срещнеш любовта си.”
  
Авторът посвещава тази изложба на жена си, на всичките си учители, на калдъръмените улички и на Пловдив.

Автор: Александър Димитров, Галерия Бяла зона
30.04.2010 г. 13:46
Посетено: 1300
Етикети: Изложба
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9849-izvan-vremeto-izlozhba-na-yuliy-shumarev