Изложби

Веско Велев с "Обекти" в галерия "Резонанс"

Истинското, без капка сладникава сантименталност

Веско Велев с "Обекти" в галерия "Резонанс"


◊ СЪБИТИЕТО

 До 10 май 2010 галерия "Резонанс" представя изложбата "Обекти" на Веско Велев


◊ ИЗЛОЖБАТА

В дълбочината на Дълбок дол, далеч от градската суета, обкръжен само от истински неща, Веско Велев създава своите творби. Като един от най-виталните и земни български художници, той черпи вдъхновение от природното и естественото, затова и произведенията му са така чисти, родени с лекота и изведени с честно отношение към материала. А той го води по директен и категоричен начин – една-две мазки, и наглед обикновена дъска заживява друг живот. Тя става специална, защото освен че носи натуралност чрез своята структура, придобива и едно ново звучене отвъд видимото. Работите му, изчистени до знак, без каквито и да било елементи на битовизъм, носят в същия момент много българско настроение. Те са сякаш обяснение в любов към земята, природата, натуралното, т.е. истинското, без капка сладникава сантименталност, изцяло по мъжки. Понякога четката прави няколко силни удара, друг път нежно докосва платното, а линията се движи плавно, сигурно и динамично, сякаш следва ударите на сърцето. Дърво, камък, темпера, акварел, масло, акрил, молив, туш, платно, хартия, метал - материалът е само изразно средство, той трябва да премине през сърцето на автора, за да се превърне в произведение на изкуството.


◊ ЗА АВТОРА

Веско Велев е роден на 18.03.1956 г. в с. Кърнаре, област Пловдив, в подножието на Балкана.

През 1976 г. завършва Художествената гимназия в София. През 1985 г. се дипломира в Художествената академия в София, специалност живопис в класа на професор Иван Кирков.

Живее и работи в родното си Кърнаре и в ловешкото село Дълбок дол, от северната страна на Стара планина. Член е на СБХ, секция "Живопис", от 1989 г.

В творческата си биография Веско Велев има: 12 национални изложби, над 27 самостоятелни изложби,
участие в 13 международни и 15 колективни изложби, 25 пленера, 8 фестивала.

Награди:
Лауреат на Есенния салон в София през 1993 г.; Награда за най-добра изложба на годината в галерия "Ирида" за 2002 г. и Награда на журналистите и публиката.

За творчеството, характера и личността на Веско Велев има над 35 публикации. Работи с еднаква лекота живопис, дърворезба и керамика, рисува върху хартия и има изяви в областта на концептуалното изкуство. 
  

Автор:
Публикация:
29.04.2010 г. 15:35
Посетено:
4558
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9845-vesko-velev-s-obekti-v-galeriya-rezonans