Изложби

Ескишехир поздравява Габрово за юбилея

Изложба от Музея на карикатурата при Анадолския университет в гр. Ескишехир

Ескишехир поздравява Габрово за юбилея


◊ СЪБИТИЕТО

В Деня на Габрово – 15 май – в Дома на хумора и сатирата ще бъдат открити няколко изложби, посветени на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град. По време на Майските празници габровци и гости на града ще имат възможност да видят документална фотоизложба от архивите на Дома на хумора, много творби на габровски художници от фонда „Хумор на народите”, както и една интересна гостуваща изложба – приятелски поздрав от съседна Турция. Тя вече е аранжирана в зала 5 на Веселата къща и очаква най-нетърпеливите посетители.

„Ескишехир поздравява Габрово” е колекция от 55 творби на 15 изявени турски карикатуристи. Изложбата идва от Музея на карикатурата при Анадолския университет в гр. Ескишехир, с който Домът на хумора поддържа редовни контакти през последните години. Директорът на музея и преподавател в университета проф. Атила Юзер е дългогодишен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Оригиналните и находчиви идеи на карикатуриста Атила Юзер, съчетани с майсторството и таланта на керамика Садетин Айгюн, впечатлиха на два пъти международното жури. През 2007 г. те станаха лауреати на Наградата на Министерството на културата за скулптура, а през 2009 г. двамата бяха отличени със Специалната награда за скулптура на „Скални материали” – Русе.


◊ ИЗЛОЖБАТА

С тази изложба Музеят на карикатурата в Ескишехир връща визитата на Дома на хумора, който миналата година гостува там с тематичната колекция българска карикатура „Евросапиенс”.

Настоящата изложба „Ескишехир поздравява Габрово” представя едни от най-добрите образци на турската карикатура и проследява развитието на това изкуство през годините. В колекцията присъстват творби на класици в жанра като Турхан Селчук, Шади Динчаг, Тан Орал, Али Ерсой, Семих Балджиоглу и др. Техни наследници са носителите на многобройни награди от национални и международни конкурси Семих Порой, Атила Юзер, Незих Данял, Фетхи Девелиоглу, Муса Гюмюш, Хикмет Джерах. Много от творците са познати на екипа на Веселата къща, защото са участвали през годините в раздел „Карикатура” на Международното биенале в Габрово. В карикатурите преобладават общочовешки теми и проблеми от съвременния живот: свободата, войната и мира, толерантността в човешките отношения, влиянието на модерните технологии, защитата на природата и опазването на околната среда.
 
Гостуващата колекция от Музея на карикатурата е допълнена с още 63 творби на турски карикатуристи от фонда „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата. Техните автори (37 на брой) са участвали през годините в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

Специално за вернисажа на изложбата проф. Атила Юзер ще пристигне в Габрово със съпругата си и лично ще представи пред габровската публика турската колекция и ръководения от него музей.

• Официалното откриване на изложбата ще се състои на 15 май т.г. от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата.                                               
Най-нетърпеливите обаче могат да я видят предварително, защото Домът на хумора ще бъде отворен за посетители през всичките почивни дни на официалните празници през май (1, 2, 6, 7, 8 и 9 май т.г.)


◊ РОДНОТО МЯСТО НА НАСТРАДИН ХОДЖА

Ескишехир е град в Северозападна Турция и е главен административен център на едноименния вилает. Счита се за родно място на Настрадин Ходжа, в чиято чест се организират ежегодни празненства (последната седмица на м. юни).

Анадолският университет е създаден през 1973 г. През 1987 г. преподавателят по изобразително изкуство Атила Юзер основава Клуб на карикатурата към университета, който през 2004 г. прераства в Център за изследване на карикатурата с Музей на карикатурата. Основната цел на музея е да популяризира и осигурява изява на талантливи студенти и преподаватели, да организира национални и международни конкурси, да поддържа връзка и осъществява обмен със сродни организации, да формира фонд от творби и издания в областта на карикатурата. Музеят на карикатурата е създаден и ръководен по примера на габровския Дом на хумора и сатирата, от който ръководството му е черпило знания, опит и идеи.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
29.04.2010 г. 11:02
Етикети:
Посетено:
1098
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9843-eskishehir-pozdravyava-gabrovo-za-yubileya