Изложби

Сборна изложба "Габровският принос"

Посветена на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град

Сборна изложба "Габровският принос"



◊ СЪБИТИЕТО

Музеят „Дом на хумора и сатирата” вече предлага първата от поредицата си изложби, посветени на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град.

Откриването е на 15 май от 10 часа в зала 3, където ще се срещнем с творчеството на близо 60 автори и над 100 техни произведения, съхранени в художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС.

Експозицията неслучайно е наречена Габровският принос – тя е своеобразна ретроспекция на габровското творческо присъствие от създаването на Дома (1972 г.) до наши дни.
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Включени са няколко поколения художници – графици, живописци, скулптори, фотографи, карикатуристи. Наред с родените в Габрово, срещаме и автори, свързани с града чрез трудовата си биография, избрали го за родно място на своите деца, чрез него са станали разпознаваеми – всеки в своята област. Много от творческите постижения не просто са вдъхновени от габровския хумор и местната културна история, но вече са се превърнали в емблема и на града. Разбира се, през годините габровци са отвръщали с признателност, не са оставали безразлични към тези автори и са ги удостоявали с високата чест да бъдат почетни граждани на Габрово (Борис Димовски, Тодор Цонев, Георги Чапкънов, Никола Николов, Митьо Солаков).

Специалистите от ДХС са подходили в подбора на творбите като към прелюдия към следващото, Двадесето международно биенале през 2011 г. Без да са изчерпателни (някои произведения на габровци в момента са част от пътуващи изложби и няма как да са в залата), организаторите ни показват как са се развивали през годините авторите, как в тяхно лице са намирали подкрепа, били са партньори в различни проекти. Мнозина са направили първите си или някои от най-важните си изложби именно в залите на Дома, без да се притесняват, че още нямат признанието на „столицата” или „света”! Други, обратно, създали не малко навън, търсят връзката с родното си място, защото високо ценят признанието на институцията Дом на хумора и сатирата.

Изкуството дописва или по-точно – оставя своя ярък щрих върху събития и лица, бележи ги със своята симпатия, антипатия или предпочитания, за да ги запомним и също да ни станат симпатични или да ги отминем великодушно. В края на краищата – това е нечий живот, а какво ли няма в един човешки живот! Такива мисли пораждат платната на Ив. Бараков „Групата” и „Улица 90-та” на Н. Николов, запечатали габровските художници в някогашния Клуб на културните дейци и част от интелектуалната бохема на града.
 

◊ УЧАСТНИЦИТЕ

В графичния раздел на изложбата са включени произведения на Хр. Цанков, Д. Пънчев, П. Тодоров, Т. Русинов, Б. Ковачев, Г. Русинов. Впечатляващо е присъствието на живописците (Й. Лазаров, Сн. Попгенчева, Ив. Бараков, Ив. Христов-Грога, Др. Немцов, Н. Солаков, Й. Шиякова и още тридесетина художници), като и тук правят впечатление цели фамилии (Солакови, Минчеви, Попгенчеви, Русинови, Немцови, работещи в различни жанрове). Сред произведенията на скулпторите (Н. Димова, А. Новаков, Д. Грънчарова, Ив. Кънчев, М. Казакова, Н. Цветанов, П. Малешков, Н. Колев и др.) ще видим и две от емблематичните награди на габровското биенале: „Езоп” на Г. Чапкънов” и „Гаскар” на М. Солаков – тези пластики с всяко издание на международния форум „пътуват” за всички краища на света.

Много от участниците в изложбата са носители на награди в габровското Биенале (Д. Колев, Н. Ръждашки, Н. Николов, Е. Попгенчев, Ив. Денчев, Илко Немцов, Ив. Христов-Грога, Ив. Георгиев, Цв. Стефанова, Н. Цветанов, Цв. Колев, Ив. Денчев). Само те могат да кажат какво е да мериш сили с големи световни имена, да преминеш високата летва на безспорни международни корифеи, каквито има в журито, но пък знаят колко е ценно да получиш достойна оценка именно тогава и да имаш признание в родния си град. Ето как един международен конкурс може да се окаже извънредно полезен за творческото израстване на всеки творец, а институциите (ДХС, Общината, другите съорганизатори) да станат медиатори в тези процеси и най-важното – хранители и наследници на създаденото.

Сборната изложба „Габровският принос” може да бъде видяна до края на август.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
28.04.2010 г. 14:51
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9830-sborna-izlozhba-gabrovskiyat-prinos