Изложби

"Акварелни стаи" на Александър Телалим в галерия "ЛИК"

Изложба акварели

"Акварелни стаи" на Александър Телалим в галерия "ЛИК"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “ЛИК” представя

Александър Телалим
"Акварелни стаи"

изложба - акварел от 28 април до 18 май 2010

Вернисаж на 28 април (сряда) от 16 до 20 ч.
Галерия “ЛИК”, ул. “Лайош Кошут” № 37


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Александър Телалим
. 1966 - Роден във Владичен, Украйна.
. 1985 - Завършва с отличиe живопис (бакалавърска степен) в ОГХУ "М. Б. Грeков" – Одеса.
. 1995 - Премества се да живee в България.           
. 1997-1999 - Kурс по калиграфия на Keido Ishige и workshop по пантомима Budo на Yayoi Theatre Movement.   
. 2000 - Завършва стенопис (магистърска степен) в Национална художествена академия - София.
. 2009 - Изложба в Чикаго – Национален музей на Украйна и гал. "М.К."

Галерия “ЛИК” за втори път представя самостоятелна изложба на художника Александър Телалим. Член е на СБХ.

Изключително чувствен, романтичен, на границата между реалност и абстракция, художникът завладява зрителя със своите емоции. Телалим иска да вижда света не такъв, какъвто е, а какъвто той иска да бъде. Нещо по детски наивно и вълнуващо ни насочва към послания за единение с природата, медитация и хармония. Неговият опит за подреждане на хаоса води към осмисляне на пребиваването ни на земята и създава един свят на лаконична красота и експресия.

Видения от миналото или бъдещето, майсторски нарисувани с няколко щриха и цвят, разкриват света на художника, изтъкан от прекрасни цветя или по-скоро душите им, вихрени коне, женски образи, замечтани за един различен, по-близък до природата свят.

От всичко видяно в душата на зрителя зазвучава музика, навяваща усещане за носталгия, тъга по нещо неизживяно, може би пропуснато, но също така надежда за любов, нежност и чистота на чувството.

“...Тeлалим е познат на ценителите на изобразителното изкуство с характерния си поетично-сюрреалистичен стил и ясно изразен авторски почерк. Негови акварели бяха показани в Чикаго през 2004 г. в TZ Gallery и още тогава силно впечатлиха американската публика. Пет години по-късно Телалим е отишъл още по-напред в своите търсения и показва таланта си по-всеобхватно. През цветя и пейзажи, до голо тяло и портрет, капризната техника на акварела е изведена почти до съвършенство.“  
Вeстник "Bulgaria" (Чикаго), 2009 г.    
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

“… Протегнете ръце, докоснете ги бавно и за миг ще се намерите в безкрайно пътешествие - стремително и захласващо. Вихрени коне се мяркат край нас за секунди, проблясват и изчезват като в сън. А ние преминаваме през пъстроцветни и вълшебни светове, като през стаи, всяка от които е една приказка.
     
И ни обгръща магията на една девствена природа - процъфтяваща и свежа. Вече сме във втората стая, сред музиката на цветя, тръстики и момичета, в една истинска Хармония. Ако можехме само да останем по-дълго...
     
Неусетно и изненадващо, наоколо изникват нови силуети и се озоваваме в трета, последна стая. Мистичният и радостен Град e кристал от щастие, едно позакъсняло като че ли връщане след всички житейски бури към забравени спомени от детството.

Сънуваме и пътуваме с отворени очи от първия си ден до последния, със спомени и надежди, и пишем без умора книгата на живота си...”
Алeксандър Тeлалим


Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
26.04.2010 г. 15:27
Посетено:
2266
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9802-akvarelni-stai-na-aleksandar-telalim-v-galeriya-lik