Изложби

Изложба "Глаголически следи" на Антония Дуенде в Русе

В рамките на Пролетния литературен салон

Изложба "Глаголически следи" на  Антония Дуенде в Русе
Антония Дуенде. Рог на изобилието


◊ СЪБИТИЕТО

Международно Дружество „Елиас Канети” е домакин на изложбата „Глаголически следи” на българско-немската художничка Антония Дуенде

Изложбата е в рамките на Пролетния литературен салон.

Откриване на 21 април, сряда, от 18 ч.
Ценителите ще могат да се насладят на творбите в Австрийска библиотека и на втория етаж на „Арт кафе” (Доходно здание).


◊ ПОВЕЧЕ

Антония Дуенде е завършила специалност "Живопис" на ВИИИ „Н. Павлович” в София през 1984 г. Специализира „Изкуство в контекст” във висшия институт по изкуствата в Берлин от 1990 до 1995 г. със стипендия на фондация „Хайнрих Бьол”. Понастоящем Антония Дуенде живее и работи в Берлин, като художник на свободна практика, води уъркшопи по изобразително изкуство в Германия, Франция, Испания, Полша, Тайланд.

Антония Дуенде тематизира азбуката глаголица от първата си самостоятелна изложба в Берлин „Слово”, през 1995 г. Цикълът от картини „Глаголически следи” възниква от 2005 г. насам на базата на фротажи, снети върху китайска хартия от така наречената плоча Башка (около 1100 г.) с текстове на хърватска глаголица (т.нар. ъглеста глаголица). Копие на плочата се съхранява в държавната библиотека в Берлин.

Чрез многослойна обработка на листовете с акварел, както и с добавянето на допълнителни кодови системи (като например нотни партитури), текстове на други азбуки, художничката инициира диалог между различните културни пластове. По този начин тя се стреми да постави глаголическите писмени знаци в един европейски контекст чрез собствен художествен език.

Автор:
Международно дружество „Елиас Канети”
Публикация:
19.04.2010 г. 22:18
Посетено:
1989
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9747-izlozhba-glagolicheski-sledi-na-antoniya-duende-v-ruse