Изложби

Галерия "8", Варна представя "Силиконова идентичност" на Нено Белчев

Каквото е било вътре, ще излезе отвън!

Галерия "8", Варна представя "Силиконова идентичност" на Нено Белчев
Ризата на художника, с незнайно как избили женски гърди, като символ на неугасващия стремеж за свобода


◊ СЪБИТИЕТО

След тригодишна пауза, най-старата частна галерия в младата демокрация на България - Галерия "8" (ул. "Бр. Шкорпил" 8, Варна) отново ще представи Нено Белчев. Този път с изложба на неговия нов проект „Силиконова идентичност” – серия от обекти и подкрепящи ги, шокиращи рисунки, която ще се открие на 23 април 2010, петък от 20 часа.

Изложбата е част от събитието – Уикенд за съвременно изкуство КОНТЕМПО.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

За последните 10 години Нено направи множество опити да се наложи на българската художествена сцена, всичките до един безуспешни. Тази му изложба няма да се открои на този фон и ще спази традицията да бъде пълен провал. Не за първи път художникът споделя в изложените творби кое е това, което го кара да продължи своите мелодраматични, леко сладникави и инфантилни опити да разбива с глава стената на пълното безразличие на общество, критика и колегия - безразличие, с което доскоро приемаше, че е свикнал.

Независимо от насмешката, с която е приеман, може би в стремежа си да намери своя наскоро загубен оптимизъм или да се отърси от комплексите си, Нено споделя:  „...Вероятно всичко това трябва да бъде разглеждано като моите опити да разбера какво е изкуството, да го „осмисля” и дефинирам за себе си, като един чисто личен и „егоистичен” стремеж да премина отвъд кухото понятие и да достигна същината, истинската същност на изкуството, разтваряйки се в неговата необятност и безкрайност. Моят път през него, през всички форми, които хората са му предавали през вековете, през които неговата същност е преминавала като човешка душа, от живот в следващ, през различни тела/форми – само външни обвивки...”

Както и да е, Нено Белчев не е интересен както на Вас, на мен, така и на него самия! Но тъй като се налага да бъде представен – той и проектът му, ще се наложи да добавя неговата (както той я нарича) концепция за проекта „Силиконова идентичност” (а на снимката можете да намерите репродукция на един от представените в изложбата обекти, носещ заглавието „Ризата на художника, с незнайно как избили женски гърди, като символ на неугасващия стремеж за свобода”):

Да докосваш света с други ръце, да стъпваш по земята с други крака!

През цялата човешка история ръкавици, чорапи и други дрехи са скривали човешките ръце, крака и тела. Ето, че дойде време да показват, а не да крият ръцете, краката и телата ни!

Каквото е било вътре, ще излезе отвън!

Има хора, които цял живот са мечтали да „оставят следа” в историята или в изкуството, но не са имали необходимия талант за това. Всъщност в този живот всеки оставя „следи”, материални или не, но някои хора не осъзнават това и изпитват нуждата да се самоопределят чрез „следите”, оставени от други хора.

Сега Нено дава уникална възможност на тези хора да оставят същите следи, като някой много известен художник или рок-звезда или пък да поносят същото дупе като някоя известна манекенка. Това също е възможност за търсещите експериментатори да изпитат едно по-различно усещане, като влязат в „кожата” на някой друг или видят своите ръце, крака или други части от своите тела, носени от друг мъж или жена.
Текст: Нено Белчев


◊ ЗА АВТОРА

Нено Белчев
Мултидисциплинарен художник на свободна практика и независим куратор. Роден е през 1971 във Варна. Завършва стенопис в Националната художествена академия в София през 1997 година. През последните няколко години Нено курира проекти и изложби в България и участва в множество международни и национални изложби. Сред последните му международни отличия са: Творчески престой в OCAT към Хе Кшянг-нинг Арт Музей, Шенжен, Китай (август-септември 2009); Творчески предстой в REDline'08_Bordering по програма в Espaço Imerge, Ideias Emergentes, Порто, Португалия (септември, октомври 2008); Стипендия от Европейската фондация за култура, специален гост на ESPACE 29 за съвременно изкуство, Бордо и Лес Ouvriers Du Чай, Sainte Foy La Grande, Франция (юли 2007); творчески престой в S-Air 2006 програма за обмен, Сапоро, Япония (януари-март 2007) и др.

Негови творби са притежание на Хе Кшянг-нинг Арг Музей, Шенжен, Китай; Варненската градска галерия; частни колекции в Англия, Япония, Канада, Украйна и др.

Автор:
Павлина Младенова
Публикация:
17.04.2010 г. 17:53
Посетено:
1390
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9732-galeriya-8-varna-predstavya-silikonova-identichnost-na-neno-belchev