Изложби

Изложба "последните5години" в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи”

Изложба "последните5години" в галерия "Васка Емануилова"
Калина Димитрова, НЕочаквано, 2010, видео, 8’40’’


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Васка Емануилова представя:

последните5години
Калина Димитрова


17.04.-09.05.2010

Откриване: 16.04., петък, 18 ч.
Галерия Васка Емануилова, филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов”, 15, София 1527

След няколко години отсъствие от художествената сцена художничката Калина Димитрова представя новата си самостоятелна изложба „последните5години” в рамките на платформата „Място за срещи” в галерия „Васка Емануилова”.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В изложбата са включени видео работата „НЕочаквано”, 2010 г. и серии от фотографии „Мечтата става реалност”, 2004 г. и „Без заглавие”, 2010 г. Годините, от които датират творбите, очертават периода на отсъствие от художествения живот, който Калина Димитрова творчески осмисля в пространството на галерията. Художничката се занимава преди всичко с времето – с неговата концентрираност, нагнетеност и бързина, както и с начина, по който в него се поражда събитието. Пълнотата на едно по-скоро лично време е съотнесена с празнотата на публичното време, представена от авторката чрез оставянето на бели стени в изложбеното пространство. Изложбата търси споделеност, без да е лично споделяне. Индивидуалното, женско преживяване на раждането и майчинството е претворено в изчистени образи и метафори, които се стремят да постигнат отново пълнотата на живеенето, интегрирайки белите стени в изложбата подобно на колаж, в който оставеното без образ парче се оказва именно необходимият свързващ елемент.


◊ ЗА АВТОРА

Калина Димитрова (р. 1975) завършва специалност „Стенопис” в Националната художествена академия в София през 2001 г. От 1997 г. досега реализира множество самостоятелни и групови изложби, част от които в ключовите за съвременното изкуство в България, вече несъществуващи галерии, „Ата Рай”, „АТА Център за съвременно изкуство” и „Ирида”. През 2002 г. Калина Димитрова е резидент на КултурКонтакт, Австрия.

• Изложбата е подкрепена от ИВИ Арт
.
Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
13.04.2010 г. 18:15
Посетено:
1211
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9700-izlozhba-poslednite5godini-v-galeriya-vaska-emanuilova