Изложби

Изложба "Избрано" в Музея "Дом на хумора и сатирата" - Габрово

Скулптура, графика, дървопластика от Никола Винев Колев, Таня Колева, Роберт Цанев

Изложба "Избрано" в Музея "Дом на хумора и сатирата" -  Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

В четвъртък, 15 април 2010 г., от 17.30 ч. в Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще се срещнем с оригиналното творчество на трима съвременни български автори.

„Избрано” ни представя Никола Винев Колев, Таня Колева и Роберт Цанев.

Критиците обичат да търсят общото и различното в подобни сборни изложби. За тях ще кажем, че общото е скъпата за всички ни думичка „Габрово”. Обичта и тръпката, че тук е минало детството ти (двама от тях са родени в Габрово и то в една и съща година, единият е възпитаник на Художественото училище за приложни изкуства в Трявна, в Художествената академия учат при проф. Антон Дончев, а третата участничка е... габровска снаха!)
 

◊ АВТОРИТЕ

За пореден път в ДХС ще бъдат представени свързани с града ни имена, а Никола Винев Колев за кратко работи във Веселата къща и има няколко участия в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (1985, 1989, 1995, 2009). Специално за изложбата той е подбрал около 30 скулптури от предпочитаните си анималистични серии „Бикове”, „Коне”, „Риби”, с няколко постера ще покаже и други свои творби. Има множество участия в страната и чужбина, негови произведения се намират в частни колекции в Австрия, Аржентина, България, Белгия, Ватикана, Великобритания, Венесуела, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Китай, Люксембург, ОАЕ, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Холандия, Швеция, Южна Корея, Япония. За първи път ще се представи в родния си град: „Роден съм в Габрово, работил съм в Дома, смятам, че е най-нормално да направя изложба тук” – така приема първата си изложба тук.
 
Съпругата на Н. Винев – Таня Колева – участва с графики и рисунки, ще видим цикъла й рисунки с молив „Великден”, 6 анималистични композиции (офорт) и една голямоформатна рисунка. Ще имаме възможност да наблюдаваме семейство творци, а не съперници, които взаимно се допълват, двама търсещи и откриващи автори – всеки в своята област – вярната посока.
 
Роберт Цанев е доцент в Националната художествена академия, специалност резба. Не просто следва наученото от своя известен баща (проф. Кънчо Цанев), но е от поколението, интерпретиращо по свой, модерен начин наследството и традицията. Той е автор с богата творческа биография и подчертан интерес към християнската символика. Неговите произведения се вписват по естествен начин в църковни храмове, защото християнската тематика е предпочитаната му територия, често преобладават старозаветни теми (за Потопа и Ноевия ковчег, образи на Ангелите и символика на Храма), разбира се, претворени в нова стилистика. Същото можем да кажем за кукера, „появил” се в центъра на Перник в навечерието на Международния фестивал на карнавалните игри 2009 г. Негови творби се притежават от наши и чужди галерии и частни колекции (Австрия, България, Германия, Испания, САЩ, Унгария, Южна Корея, Япония и др). В „Избрано” Р. Цанев показва 12 пана и една дървопластика (дъб), като в нея е включен и цвят.

Предстои ни любопитна среща с трима съвременни български автори, свързани с Габрово. „Избрано” от Никола В. Колев, Таня Колева и Роберт Цанев може да се види до 3 май т.г. Изложбата е посветена и на 150 години от обявяването на Габрово за град.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
13.04.2010 г. 15:53
Посетено:
2349
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9697-izlozhba-izbrano-v-muzeya-dom-na-humora-i-satirata-gabrovo