Изложби

"Първа стъпка" на Рени Върбанова в галерия "Теа"

Пътуването от хиляда мили започва с една стъпка (Лао Дзъ)

"Първа стъпка" на Рени Върбанова в галерия "Теа"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Теа" представя

Рени Върбанова

"Първа стъпка"


14.04.2010-05.05.2010

Откриване – 14 април (сряда) 2010 г. – 18.00 часа


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Пътуването от хиляда мили започва с една стъпка” (Лао Дзъ).

А кой би могъл да каже коя е първата стъпка, с която човек поставя началото на своето пътуване през света на изкуството? Дали не е самата идея да посветиш живота си на творчеството, или пък не е първата мелодия, първият стих, първата картина, зародила се в съзнанието ти? И докато се чудим къде е началото, „пътуването от хиляда мили” вече е започнало.

„Пътуването” през изкуството е процес. Отнема време, изисква усилия. Редуват се безброй мигове на колебание, на бързи действия, на страх, на размисъл, на увереност. Това „пътуване” е изживяване лично и съкровено. За едни то трае дълго, други изминават своето „разстояние” бързо и шеметно, едни започват рано, а други „тръгват” късно. Независимо от обстоятелствата обаче, важно е да направиш първата стъпка, да поставиш началото.

Рени Върбанова е родена на 17 февруари 1966 г. и работи в Института по хидрология и метеорология към БАН като техник–метеоролог. Израства сред картините на своя прадядо - големият български маринист проф. Александър Мутафов. Интересът, любовта и уважението пред изкуството отрано съпътстват житейския път на Рени Върбанова, но едва сега тя се осмелява сама да направи опит и да създаде своите първи творби. Завладяна от стихията и силата на цветовете, тя насища своите абстрактни картини с емоции и чувства, преливащи от „слънчеви” и топли нюанси в студени и „дъждовни” багри.

Рени Върбанова озаглавява своята изложба „Първа стъпка”. За нея представянето на най-добрите й платна пред публика - близки, приятели, роднини, непознати, е онази първа стъпка, която ще й даде смелостта и увереността да разкрие себе си, своите скрити и съкровени усещания и емоции чрез изкуството, чрез картините й. „Пътуването от хиляда мили” за Рени Върбанова ще бъде не само пътуване през света на изкуството, но и пътуване в търсене на себепознанието и умението да живее в хармония със заобикалящия я свят и със себе си.


Изложбата ще продължи до 5 май 2010 г.

Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
12.04.2010 г. 15:58
Етикети:
Посетено:
1572
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9689-parva-stapka-na-reni-varbanova-v-galeriya-tea