Изложби

Изложба "De profundis" на Любен Стоев в галерия "Възраждане"

Пловдивска премиера на книгите "Бай дъ уей" и "Краят на една незапочната любов"

Изложба "De profundis" на Любен Стоев в галерия "Възраждане"


◊ СЪБИТИЕТО
 
На 20.04.2010 г. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба „De profundis” на големия софийски художник Любен Стоев. След което публиката ще има удоволствието да присъства на пловдивската премиера на книгата „
Бай дъ уей... (между другото...)" – истории с очакван и неочакван край” на брата на Любен Стоев, големият кинаджия и дипломиран биолог Джеки Стоев, автор на над 50 игрални и документални филма, между които „Спас и Нели” и „Летете с Росинант”. Втората премиера е на книгата „Краят на една незапочната любов” на Джони Пенков, дипломиран инженер и втората част от тандема Пенков-Стоев. Освен литератори и кинаджии те са и музиканти.

Вечерта ще гостува известният пловдивски китарист Огнян Видев и заедно с акордеона на Любен Стоев се надяваме да се получи един истински джем сешън. Очакват се и други изненадващи музикални присъствия.

Между другото, „Бай дъ уей” е обявена за най-смешна книга на 2009 г.

 
◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА
 
Любен Стоев е от малцината изцяло социално акордирани български художници. Завършил Висшето училище за изобразителни изкуства в Германия при проф. Лея Грундиг, той е попил острата социална философия и рисувъчен маниер на великите европейски творци – Ото Дикс, Георг Грос и Ханс Грундиг. Цялото му творчество е свързано със социума на човешкото гето.

Обиколил света, надникнал в Далечния изток, Африка, Южна Америка, слязъл в дълбините на мините и на човешкото съзнание, художникът рисува човешкия мравуняк – страда, съчувства, изобличава. Вълнуват го болката и нищетата им, поруганият, изпаднал извън коловоза, малък човек. Негови герои са унижените и оскърбените.

Със средствата на рисунката, колажа, инсталацията, авторът създава силни, социални творби за днешната разслоена, обезсърчена и мъчително търсеща пътя си България.

Краси Алексиева


Любен Стоев е роден през 1939 г. в София, през 1957 завършва Художествена гимназия, а през 1963 г. – завършва в гр. Дрезден Висше училище за изобразителни изкуства.

Има над 35 самостоятелни изложби и множество участия в общи, носител е на 6 награди за творчеството си.

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
12.04.2010 г. 14:39
Посетено:
1678
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9688-izlozhba-de-profundis-na-lyuben-stoev-v-galeriya-vazrazhdane