Изложби

"Две светлини" - Кирил Петров в галерия "Париж"

Рисунки, създадени със специални фосфоресциращи моливи

"Две светлини" - Кирил Петров в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж" представя

Кирил Петров „Две светлини“

рисунки

12.-28.04.2010


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

На 12 април в галерия "Париж" се открива изложбата „Две светлини“ на художника Кирил Петров.

Авторът е известен варненски бохем, който местната публика познава от атрактивните му изложби на рисунки, създадени със специални фосфоресциращи моливи. При обикновена светлина, в тях се вижда една основна композиция, която при осветяване с ултравиолетова лампа променя своите цветове, детайли и акценти. Цветовете стават ярки и наситени, а цялостното въздействие може да се сравни с ефекта на витража. Рамките също биват дорисувани от автора, като в една от тях има вграден и полускъпоценен камък. По този начин всяка картина се сдобива със своята лична, персонална и специално изработена за нея рамка. Сюжетите са приказно-митологични, но и създават усещането за венецианска карнавалност. Гондоли, мъже и жени с рибешки опашки, големи женски лица и миниатюрни раковини са само малка част от героите, които населяват творбите. Това богатство на композициите и ювелирното им изпълнение в голям формат говорят за голямата концентрация и трудоемкост при тяхното създаване.

Ето и какво казва самият автор за своите картини: „Творбите ми навяват лека носталгия, като ненаписани любовни поеми, като топли ласки... Те са чисти, тихи, спокойни, много интимни, но и същевременно модерни, със своите скрити символи и знаци. Един разбираем сюрреализъм.“

Поради специфичността на гледане на тези картини, в галерия "Париж" ще бъдат специално монтирани ултравиолетови лампи, които да показват „скритото“ лице на творбите. Изложбата ще се превърне в малко светлинно преживяване, а посетителите ще се насладят на едно необичайно събитие, което разчупва рамките на понятието „изложба“.

До този момент Кирил Петров не се е изявявал пред софийска публика, така че тази изложба се явява и един своеобразен негов дебют. Художникът има множество самостоятелни изложби в Германия и Швеция.

Експозицията може да бъде видяна до 28 април, както и онлайн в сайта на галерия "Париж".


Автор:
Надя Павлова
Публикация:
09.04.2010 г. 14:09
Посетено:
3429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9671-dve-svetlini-kiril-petrov-v-galeriya-parizh