Изложби

Номинациите на Националните награди на Алианц България за София

Национални награди за живопис, скулптура и графика, 2010

Номинациите на Националните награди на Алианц България за София
Илиян Лалев. „Пропусната възможност”


◊ СЪБИТИЕТО

На 8 април 2010 г. в Съюза на българските художници в София бе открита четвъртата изложба-конкурс “Национални награди Алианц България 2010”. Съгласно регламента в изложбата участват художници от София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Професионално жури с председател акад. Светлин Русев разгледа общо 143 творби на 78 български художници от различни поколения. Останалите членове на журито са проф. Николай Майсторов, проф. Христо Харалампиев, доц. Димо Колибаров и Искра Траянова.


◊ НАГРАДИТЕ

В раздела живопис наградата на Алианц България получава Илиян Лалев за творбата „Пропусната възможност”. С номинации за участие в заключителната Национална изложба-конкурс  са отличени: Бисера Вълева, Боряна Михайлова, Виолета Танова, Дарина Цурева, Десислава Денева, Деян Вълков, Долорес Дилова, Евгени Цанов, Елена Ботева, Ивайло Попов, Иван Пенев, Кирил Божков, Лилия Балева, Любен Генов, Марияна Маринова, Мария Чакърова, Мария Райчева, Момчил Георгиев, Нина Русева, Свилена Колева, Силвия Радева, Христо Младенов.

Награда за скулптура се присъжда на Камен Цветков
за творбата “Фрагмент 2”. С номинация за скулптура са: Ангел Станев, Бойко Митков, Валентин Господинов, Ивайло Аврамов, Нели Христова, Панчо Куртев, Цветослав Христов.

Награда за графика се присъжда на Емануела Ковач с творбата “Откраднати недели”. С номинация за графика са: Велико Маринчевски, Иван Нинов, Йохан Йотов и Тодор Овчаров.

Благодарение на сътрудничеството със Съюза на българските художници и регионалните дружества на СБХ този национален преглед се превърна в ярка проява в културния живот в страната.

“Национални награди Алианц България” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. и представлява преглед на българското изобразително изкуство. С нея се предоставят нови възможности българските художници да покажат пред публика свои творби и да се стимулират техните творчески импулси. В конкурса няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор.

Творбите се селекционират от компетентно петчленно жури - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки.

Изложбата ще продължи до 30 април 2010 г.


◊ ОЩЕ

Следващата изложба от “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” ще бъде открита на 13.05.2010 г. в Градската галерия в гр. Добрич.

Повече подробности за регламента на конкурса можете да намерите на сайта на Алианц България и в Бюлетина на Съюза на българските художници.

Пожелаваме успех на всички участници в конкурсните изложби!

Автор: СБХ
09.04.2010 г. 14:06
Посетено: 1383
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9670-nominatsiite-na-natsionalnite-nagradi-na-aliants-balgariya-za-sofiya