Изложби

"Улицата Преди" - изложба в градска среда

В рамките на Фестивала "Улица Отец Паисий", Пловдив

"Улицата Преди" - изложба в градска среда


◊ СЪБИТИЕТО

Open Arts Foundation
представя в рамките на Фестивала "Улица Отец Паисий", Пловдив:

"Улицата Преди"
Изложба в градска среда

12 април – 31 май

Откриване: 12 април (понеделник), 18.00,
Сборен пункт: Градинка на Джумая Джамия

. Текстове и теми: Катрин Сариева, Владимир Балчев
. Архивни материали: Регионална дирекция “Архиви” Пловдив
. Артистична идея и реализация: Здравка Кантарева и Златна Михайлова
. Обща концепция: Open Arts Foundation


В рамките на Културния фестивал “Улица Отец Паисий” в Пловдив ще бъдат представени две изложби – “Улицата Преди” и “Улицата Сега”, чиято цел е да визуализират урбанистичната, социална история и лицата на улицата от началото на XX век до сега.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата “Улицата Преди” е архивно и историческо проучване, представено по иновативен начин в градска среда. Локациите на изложбата са девет за девет различни теми и са типично градски пространства: градинка, скрит вътрешен двор, частни къщи, паркинг, фасада на трафопост, подлез, които се намират по продължение на цялата улица. Подборът на темите и текстовете са на Катрин Сариева и Владимир Балчев, материалите са от Регионална дирекция “Архиви”, Пловдив и частни лица. Артистичната концепция за поставянето на изложбата, изборът на локациите и реализацията са на младите сценографи Здравка Кантарева и Златна Михайлова, които спечелиха наградата за реализация на проекта си от Open Arts Foundation и Фонд Дебюти.

„Отец Паисий“ е знакова пловдивска улица, успоредна на Главната, оформила се през годините като нейна динамична алтернатива. В плана на Йосиф Шнитер от 1896 година, поставил началото на съвременната урбанистична политика на Пловдив в края на ХІХ и началото на ХХ век, тя е отбелязана като улица № 9 и е съхранила картографската си визия до днес. През 20-те години са съборени сгради по Главната и „Отец Паисий“ и започва новото строителство и павирането на улицата. Визията на улицата, предимно в стил сецесион, се свързва с имената на забележителните архитекти Йосиф Шнитер, Камен Петков, Димитър Попов, Стойко Стойков, Слави Грозев, Боян Чинков. През 80-те години на ХХ век, във връзка с прокопаването на Тунела, са съборени едни от най-забележителните къщи в близост до площад „Хан Крум“ (до днешната Централна поща), който също е унищожен. Така улицата става успоредна и на булеварда, преминаващ през Тунела. Двойната успоредност – между пешеходната Главна, символ на спокойствието, и натоварения с движение булевард – е медиативната специфика на улица „Отец Паисий“ до днес.

Темите на изложбата “Улицата преди” разглеждат интересни, малко познати факти за улицата: несъществуващия днес номер „Отец Паисий“ 1; знаменитите пивници и гостилници – "Златната круша", "Белият паяк", "Първа шуменска бирария"; спортните клубове; модата и модните ателиета; техническия и бърз ХХ век с представителствата на Форд и AEG; градския транспорт на улицата - тролейбусите и Станимашката пиаца; края на улицата – Площад „Хан Крум“ и една от интересните личности от улицата: фотографът Андрей Андреев.

Здравка Кантарева и Златна Михайлова организират архивната изложба в логиката на жанра сайт-специфик, използвайки улицата като експозиционна среда, но същевременно подчертавайки самата нея като активен експонат. Така, поставен срещу минали събития и настоящи специфични локации, посетителят има възможност за активен анализ и съпоставка. В артистичната си концепция младите авторки изхождат от идеята за културното многообразие на улицата и поставят архивните снимки в различни равнини, планове, големини като пространствени колажи, използвайки различни печатни техники, увеличителни лещи, строителна лента за акцентиране.

Откриването на изложбата е на 12 април и ще представлява разходка по улицата и локациите на изложбата. Сборният пункт е от 18.00 в Градинката на Джумая Джамия.

Разходката по улицата ще бъде придружена с музика на улични музиканти и напитката “кон и талига” (вино и сода), която се е правила в началото на миналия век на улицата в пивница "Народняка".

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
08.04.2010 г. 17:17
Етикети:
Посетено:
1369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9667-ulitsata-predi-izlozhba-v-gradska-sreda