Изложби

"Идилично" - изложба на Бончо Асенов в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис

"Идилично" - изложба на Бончо Асенов в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго"
представя

“Идилично” - изложба живопис на Бончо Асенов

От 7 до 27 април 2010 г.
Арт галерия “Ларго” - Варна, ул. "Тодор Икономов" 1 (зад ВИНС)
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

В сряда, 07 април, в арт галерия “Ларго” се откри двадесет и седмата поред изложба, която ще представи софийският художник Бончо Асенов. Това е второто гостуване на твореца в “Ларго”. Точно преди една година представихме Бончо с голям успех. Варненската публика е жадна за неговите невероятни, пълни с български дух и любов към родните пейзажи картини. И този път в изложбата ще видим любимите теми на твореца - старите български къщи, селца, манастирите, всички онези сакрални места, съхранили българския дух. В неговите пейзажи оживява неповторимата атмосфера на градовете и селцата ни, където отделната постройка, било то историческа сграда или най-обикновена рибарска хижа, са превърнати в знак на миналото, в свидетелство на историята. Духът на българските селца, носталгията по малкото останали непокътнати от времето и урбанизацията кътчета са темите, които ще видим в картините и от настоящата изложба.
   
Пейзажите на Бончо Асенов са белязани от изключителна стилизация и декоративност, прецизност и невероятен усет към детайла и това помага творбите му да имат това силно въздействие върху зрителя. Колоритните фасади, приятните топли гами са в противовес, но и в симбиоза с ярките, лазурно сини или буреносно мастилени небеса в картините му. От платната му струи светлина, всяко кътче в света на Бончо Асенов е обляно в слънчеви лъчи. И това придава на творбите му този неповторим и уникален колорит и рисунък, който прави картините му разпознаваеми, където и да ги видим по света. 


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Бончо Асенов е роден през 1950 г. в Кюстендил. В творческата му визитка фигурират награда “Струма” за живопис, участия в Световното биенале на изкуствата в Базел, Швейцария, Златен медал от Салона за изящни изкуства в Марвил, Франция през 2006 г. и участия в повече от 70 изложби в страната и чужбина. По важните от тях са индивидуалните му изяви в Тулуза, Франция – 1990, 1996 и 1999 г., Торонто, Канада – 1992 г., Глазгоу, Шотландия – 1992, 1996 г., Хелзинки – 1994 г., Рио де Жанейро и Ресифе, Бразилия - 2003 г., където вестник “Трибуна дьо Бразил” пише: “Бончо Асенов е едно от най-важните имена на съвременното българско изкуство”. Заслужено признание художникът получава от японските ценители, където най-известните токийски галерии “Такашимая” и “Тобо” откупуват над 100 негови картини. Платна на Бончо Асенов са притежание на частни колекции във Франция, Мексико, Италия, Германия, Швейцария, Финландия, Гърция, Испания, Канада, Япония, САЩ, Великобритания, Кувейт, Южна Корея и др. Живее и работи в София.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
08.04.2010 г. 14:59
Посетено:
1558
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9663-idilichno-izlozhba-na-boncho-asenov-v-galeriya-largo-varna