Изложби

"Седем библиофилски издания" в НХГ

Произведения на майстори на словото и образа

"Седем библиофилски издания" в НХГ
Илюстрация, 4. Милко Божков. Из цикъл „Приказки”, 2009 г.


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Масларски" представя в
Националната художествена галерия от 8 до 25 април 2010 г.
изложбата "Седем библиофилски издания"

В изложбата са представени седем албума с оригинални отпечатъци, създадени между 2001 и 2009 г. Замислени като библиофилски издания, в тираж до 40 екземпляра, те са произведения на майстори на словото и образа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

През 2001 г. е издаден албумът „Думи и графити” с тристишия на поета Борис Христов, интерпретирани с 31 цветни офорта от Милко Божков. През 2002 г. на бял свят идва изданието „Думи, глина и графити”, отново по текстове на Борис Христов, но този път то е придружено от творческото виждане на Захари Каменов.

Теракотовите пластики на живописеца са репродуцирани в изложбата и напомнят за първото представяне на изданието в НХГ преди няколко години.

Гравюрите в двата албума показват различен по характера си и много внушителен пластичен подход по отношение на стиховете на поета. Милко Божков разчита на въздействието на колорита, цветните петна и линиите. Образите в графичните отпечатъци на Захари Каменов издават близост до текста и в същото време притежават смислова многопластовост и дълбока метафоричност. И за двете издания обратната връзка във възприятието - от изображенията към текстовете е въпрос, който остава на вниманието на зрителя като сложна интелектуална игра.

2003 е годината, когато двама колоси на българската култура – Константин Павлов и Светлин Русев отбелязват своят 70-годишен юбилей. Стиховете на поета стават вдъхновение за художника и се материализират в 21 литографски творби.

Трите уникални произведения на словото и образа, носят характера и оформлението на книгата и са представени в изложбата в техния цялостен вид. Техен издател е Иво Масларски.

Идеите на галерия „Масларски” имат своето развитие и през 2005 г. Нейният собственик убеждава Светлин Русев да създаде рисунки, които да бъдат изпълнени в малък тираж в техниката на литографията. Предизвикателството ражда серия свободни рисунки, в които любовта към рисуването не е ограничена от конкретна задача.

Петото библиофилско издание, датира от 2007 г. То представлява цикъл голи тела на Любен Диманов, в който на преден план излиза въпросът „рисунка или гравюра”. В него той показва, че ваенето на форми е най-мощната движеща сила за твореца.

Същата година е юбилейна за галерия „Масларски”. По повод на нейното десетилетие 20 известни български художници създават по една литография. Графичните листове са разгърнати в изложбата и представят точно толкова творчески индивидуалности, почерци и насоки в пластичния изказ.
            
Преди няколко месеца бе завършен последния (за сега) графичен проект на галерия „Масларски”. Той носи поетичното наименование „Приказки” и е дело на Милко Божков. Цветните литографии, без да са обвързани с текстове, внушават поетиката на приказката – ангели, хора и неща от живота, когато ”един по един часовете бавно падат”.

Националната художествена галерия представя изложбата „Седем библиофилски издания” в навечерието на деня на културата 24 май. С нея тя иска да напомни, че книгата е жива и съществува в неподражаем от цифровите издания вид. Книгата внушава вече отдавна забравени усещания за повърхността на хартията и аромата на печатарското мастило. Изложбата е като докосване до отдавна забравени книги и албуми с оригинални графични отпечатъци, или ако се върнем още по-назад във вековете – тя е като среща с въплътени в изкусни миниатюри слова.

Автор:
доц. д-р Благовеста Иванова
Публикация:
06.04.2010 г. 00:51
Етикети:
Посетено:
1884
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9651-sedem-bibliofilski-izdaniya-v-nhg