Изложби

Изложба "Съвременни църковни изкуства" в галерия Ас-Арт, Варна

Иконопис, стенопис, дърворезба

Изложба "Съвременни църковни изкуства" в галерия Ас-Арт, Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Броени дни преди най-големия за православният свят празник „Възкресение Христово” в галерия „Ас-Арт”,гр. Варна се подрежда експозиция, показваща изящното и непознато лице на едно традиционно изкуство - изкуството на църковната живопис и дърворезба.

Изложбата бе открита със словото и благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит Кирил.

Галерия АС-АРТ се намира на ул. „Народни будители” 1, читалище "Просвета", кв. "Аспарухово", гр. Варна.


◊ ИЗЛОЖБАТА
 
Красотата на православната живопис, изнесена от естествената си обител - храмовото пространство, и ситуирана в галерийната зала, търси близостта на съвременния човек, за да бъде опозната и разгадана. Иконата като връзка между земното и небесното е посредник между молещия се и изобразеният, но самата тя не е предмет, на който вярващият се моли. Молитвата се възнася от образа към Първообраза. Иконографията се променя през вековете, но като връх в художественото качество се обособява класическата византийска икона, голяма част от експонираните образи се придържат към тази традиция. Изпълнени в характерната стилистика, носещи божествения дух, зографските икони ни пленяват с очарованието си и ни отвеждат в света на духовното и нематериалното.

Авторите, които участват, работят изцяло в областта на църковните изкуства, всички са утвърдени имена и имат дългогодишен опит в работата си като иконописци.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Катя и Младен Костадинови (Варна) - завършили специалност "Иконография" към Богослoвски факултет на ВТУ през 2003 г., заедно работят в областта на стенописта и иконописта. Представят част от иконостас за църквата „Св. Георги” в гр. Тервел - „Старозаветна сцена с дърворезба” и „Царски двери”, също така дърворезбен триптих и икона на Богородица с дърворезба.

Василий Похомов (Казашко) - завършил техникум по дървообработване във Варна и графика през 1998 г. във факултет по изобразително изкуство при ВТУ, работи в областта на живописта, иконописта и дърворезбата. Изписал е иконостаса в храма ”Св. Рождество Богородично” – гр. Белослав, представя се с икони в класически руски стил.

Владимир Андреев (Плевен) - завършил специалност "Иконография" към Богослословски факултет при ВТУ, работи иконопис и живопис, характерни за него са експериментът и провокацията. На варненска публика е познат от участията си в галерия „Актив арт”.

Марио Милев (Плевен) - завършил през 1986 г. училище по приложни изкуства в град Троян със специалност "Керамика", от 1989 г. работи като реставратор, а от 2009 г. е уредник в РИМ - Плевен. През 1996 г. завършва богословие във ВТУ. Занимава се с иконопис от 1990 г. Участва с икони и представя проекти за иконостаси, съвместно с дърворезбаря Мирослав Минчев - уредник в ХГ "Илия Бешков" – Плевен, два от проектите са реализирани.

Илка Колева-Димитрова
(Варна) - завършила графика в ШУ през 2002 г., магистър по иконография през 2009 г. Съвместно със съпруга си Диян Димитров ръководят школа по иконопис при Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил". Нейни са стенописите в църквите „Св. Никола” и „Св. Марина” в гр. Варна. Изписани от нея икони има в църквата „Св. Архангел Михаил” – Варна и частни колекции.

Марио Беров (Бяла Слатина) - завършил специалност "Иконография" към Богословски факултет при ВТУ през 2004 г., работи като преподавател по изобразително  изкуство в читалището в Бяла Слатина, негово дело е художествено оформление на учебно помагало по „Религия” за четвърти клас и Учебна тетрадка към него, работи стенопис и иконопис. Участва с икони и проект за изписването на църквата в Бяла Слатина.

Росен Германов (Варна) - известен варненски иконописец, понастоящем преподавател по изобразително изкуство в ОУ ”Марин Дринов", занимава се с иконопис от 1990 г. Участва с икони на Богородица и няколко интерпретации на Христовия образ - „Св. Убруз”.

Коста Угринов (Варна) - също много добре познат варненски иконописец и реставратор. Завеждащ реставраторските ателиета при РИМ - Варна, участва с икони на „Св. Марина”.

Автор:
Здравка Ненова
Публикация:
01.04.2010 г. 15:06
Посетено:
3353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9628-izlozhba-savremenni-tsarkovni-izkustva-v-galeriya-as-art-varna