Изложби

"Не просто икони" - Анита и Георги Ненчеви в галерия "Париж"

Изложба икони, живопис и скулптури от дърво на християнска тематика

"Не просто икони" - Анита и Георги Ненчеви в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж" представя

Анита и Георги Ненчеви

„Не просто икони“



25.03.2010–10.04.2010


◊ ИЗЛОЖБАТА

На един от най-хубавите Християнски празници – Благовещение, в галерия "Париж" ще се открие изложбата „Не просто икони“ на Анита и Георги Ненчеви. Темата е свързана с предстоящия Великден, като целта на събитието е да се покажат не само традиционните икони, но и да се представи една по-различна гледна точка и интерпретация на библейските притчи и сцени.

Авторите преди няколко месеца гостуваха в галерията с друга своя изложба - „Да да, наив“, но сега те ще покажат творби, с които се докосват и завръщат до една от отправните точки в съвременното българското изкуство – иконографията.

Оставайки верни на своите предпочитания, Анита и Георги са направили реплики на подбрани икони от Арбанаси и други места, където примитивизмът и наивизмът присъстват особено силно. Но това са и едни от най-чистите и неподправени изображения, които са останали до наши дни.

Друга характерна черта за философията на Анита и Георги Ненчеви е, че те оставят дървото и камъка „сами да говорят“ - в тяхната първоначална форма, без драстично да я променят. Рисуват иконата или картината, съобразявайки се с тази автентичност и естественост на материала. Така направените от тях икони са уникални сами по себе си.

Освен икони, в предстоящата изложба ще може да се види и живопис, която интерпретира различни библейски сцени в наивистичен стил, а Георги Ненчев ще покаже и своите скулптури от дърво на християнска тематика.

В галерия "Париж" зрителите ще могат да видят не просто икони, а ще „прочетат“ един личен разказ - „изречен“ в образи и форми.

Изложбата ще може да се разгледа до 10 април 2010, както и онлайн в сайта на галерия "Париж".


С тази изложба галеристите отправят и своето пожелание за Светли Християнски празници!

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
23.03.2010 г. 17:12
Посетено:
2485
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9577-ne-prosto-ikoni-anita-i-georgi-nenchevi-v-galeriya-parizh