Изложби

Адам и Ева в карикатури - традиционна пролетна изложба на ДХС в Боженци

45 гледни точки на 37 майстори на карикатурата от цял свят

Адам и Ева в карикатури - традиционна пролетна изложба на ДХС в Боженци


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година Първа пролет и първите щъркели в АИР „Боженци” ще бъдат посрещнати от Адам и Ева! Те не са екзотични туристи, а персонажите в карикатурната изложба, с която Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще гостува.

Тази традиция си има своята история, която ни отвежда вече в миналия век, но по-важното е, че гостите на резервата ще могат да видят 45 гледни точки (колкото са карикатурите) на 37 майстори на карикатурата от цял свят.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Колекцията с творби на библейска тема е представена от Музея „Дом на хумора и сатирата” в редица салони, но световната й премиера е в Румъния през 2004 г. През 2007 г., когато зимата е най-сърдита и студовете достигат минус четиридесет градуса, колекцията гостува в град Сургут, Русия. Тогава Художественият музей там отбелязва с тази изложба – чисто по габровски! – и 35-ия рожден ден на ДХС, и рождения ден на своя международен конкурс за карикатура „Карикатурум”.

Темата „Адам и Ева” в изкуството е впечатляващо стара! Колекцията на ДХС обаче се оттласква от чисто библейското и търси комичните измерения, затова не натоварва с отвлечени постулати, а развеселява душата. Поне в рисунъка на Фелипе Мегел Анхел Добал (Аржентина), Луис Кастильо (Бразилия), Ивайло Никодимов (България), Мануел Ернандес (Куба), Галина и Валентин Караваеви (Русия), Жан Ефел (Франция), Мирослав Бартак (Чехия), Кацухиро Ямамото (Япония) и други от общо 17 страни, ще открием жизнена и зареждаща енергия.

Всички творби в изложбата са участвали в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от ДХС всяка нечетна година, което ще рече, че пред нас е една своеобразна „хумористична извадка” от 1973 година насам. Много от тези автори отдавна рисуват своите забавни рисунки на едни други Адам и Ева (надяваме се!) и са класика в жанра (да речем – Жан Ефел). Което прави изложбата в АИР „Боженци” особено ценна.

Тазгодишното традиционно гостуване на Музея „Дом на хумора и сатирата” в навечерието на Първа пролет с изложбата от карикатури „Адам и Ева” ще радва гостите на Боженци до края на май.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
19.03.2010 г. 09:58
Посетено:
7898
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9553-adam-i-eva-v-karikaturi-traditsionna-proletna-izlozhba-na-dhs-v-bozhentsi