Изложби

Изложба на Иван Гонгалов на "Шипка" 6

Живопис, рисунка, илюстрация

Изложба на Иван Гонгалов на "Шипка" 6


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Изложба на Иван Гонгалов
живопис

16.-30.03.2010

Откриване 16 март (вторник) - 18 часа
Изложбена зала на СБХ - ул. „Шипка” 6, І етаж


◊ ИЗЛОЖБАТА

Иван Гонгалов е автор, който години наред работи в Италия за известни италиански издателства и илюстрира и оформя значителни книжни поредици. В България се завръща в края на 80-те и началото на 90-те и носи откровен средиземноморски темперамент. Сега той представя своя сравнителна ретроспектива. Около седемдесет живописни творби - портрети, фигурални композиции и пейзажи, както и рисунки и карикатури са подредени на първия етаж на ул. „Шипка” 6.

Авторът е художник с многостранни интелектуални интереси, но и с духовна необходимост да се изразява в различни пластични езици. През годините се занимава  както с илюстрация, така и с живопис, графика, скулптура. Обаятелен разказвач и сладкодумник, той обяснява, че основната му любов е живописта, но от начина, по който задържа вниманието на публиката за дълго, можем да кажем, че и словото е негова страст.

В изложбата ще видим различни творчески периоди в подбрани тематични цикли - голяма група са портретите, друга група от фигурални композиции е одухотворена от женското присъствие. Голям е и кубистичният цикъл,  породен от вдъхновението и преклонението на художника пред кубизма.

Тъй като за Иван Гонгалов всяко откриване е спектакъл, в артистичната му програма във вторник ще има и нещичко за децата - Николай Николаев ще представи подбрани истории от Коко и Роко.

Докато тече самата изложба, ще бъде допълнително оповестена демонстрация на свойствата на водата от българските учени проф. Живко Желев и проф. Антон Антонов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Иван Гонгалов е роден през 1932 в София.

През 1956 завършва Художествената академия, специалност "Живопис" при проф. Панайот Панайотов с отличие. От 1959 е член на СБХ.

През 1965 г. на международно изложение в Лайпциг е удостоен със сребърен медал за илюстрация. През същата година е поканен от издателство AMZ (Милано) за дългосрочно сътрудничество. По време на работата си в Италия става арт директор на издателството и илюстрира редица престижни издания. Създава проекти за издателствата Мондадори, Фратели Фабри (Италия), Ашет (Франция), Шнайдер (Германия), Гудуинк (Холандия).

През 1971 г. е избран да представя италианската илюстрация на Международната изложба в Братислава „Илюстрацията през вековете”.

От 1990 до 1992 е председател на СБХ.

Многобройни са неговите представяния в изложби и периодични прояви в Италия, Франция и България.


Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
15.03.2010 г. 23:06
Етикети:
Посетено:
3901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9532-izlozhba-na-ivan-gongalov-na-shipka-6