Изложби

Любопитство, или сатирични пластики

Татяна Димитрова с първа изложба в Дома на хумора и сатирата

Любопитство, или сатирични пластики


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 март в зала 7 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще бъде открита изложбата от сатирични пластики на Татяна Димитрова „Любопитство”. Това е първото гостуване на авторката със самостоятелна изложба в Габрово. Всички, които следят развитието на българските автори в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирани от ДХС, ще свържат името й с три издания на международния форум (2001, 2005, 2009).


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата може да има и друго заглавие: „От учителя с любов”. Защото авторката е преподавателка в Националната гимназия за приложни изкуства „Професор Венко Колев” в град Троян вече 17 години. И още нещо: на откриването на изложбата ще говори топ учителката от тази гимназия (според оценката на учениците!) г-жа Лина Борджиева, преподавателка по литература. Ще чуем и респектиращата оценка на директора г-н Христо Йонков. Така всички заедно ще се опитаме да припомним на гостите на вернисажа, че в съвременното българско училище нашите деца израстват сред талантливи и оригинални личности!

Изложбата на Т. Димитрова включва 38 пластики, които са открита провокация към нашето съвремие: има и „Кариера”, и „Мания за величие”, и ”Криминален портрет”, и „По посока на вятъра”. Същевременно авторката ни представя своите сатирично-провокиращи „Преди да се родя и... след това”, „Болен здрав носи”, „Златната ябълка”, „Прометей”, в които освен алюзиите с конкретна литературна или фолклорна основа, ще открием и нейната собствена интерпретация. Нещо повече – авторката е написала специално за гостуването си в ДХС лирична миниатюра, която посетителите ще открият сред пластиките, а това ни дава възможност да влезем в диалог с нея: „Като походи по-дълго по земята, човек се научава и да я забелязва. А пък ако му дойде наум и да си обяснява случващото се по нея, става много интересно. Тогава схваща смисъла на онези две думи – „шарен свят”.

И аз така. Оглеждам се и все по-любопитно ми става. Представям си цяла плетеница от човешки характери и съдби. И хем ми е смешно, хем - тъжно.

Докъде ли можем да стигнем с нашата глупост?! Въпреки разума, който Господ ни е отсъдил.

Сигурно затова баснописците са направили животните за посмешище, та да пощадят човешкото честолюбие.”


◊ АВТОРКАТА

Татяна Димитрова е родена в град Троян и е възпитаничка на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Като член на Групата на троянските художници, участва в техните общи изложби; в Международния пленер „Арт керамика”. Има и две самостоятелни изложби в ХГ – Троян (1997, 2008).

Интересът към хумора е наследила от баща си, който е рисувал карикатури. В своето творчество тя се интересува преди всичко от керамика, но работи и живопис и непрекъснато експериментира. В което ще се убедим, ако разгледаме изложбата й в зала 7 на ДХС до края на този месец.


Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
12.03.2010 г. 15:22
Посетено:
847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9515-lyubopitstvo-ili-satirichni-plastiki