Изложби

Изложба "Национални багри от Иран"

Около 150 традиционни ирански костюми от областта Фарс, Южен Иран

Изложба "Национални багри от Иран"


◊ СЪБИТИЕТО

Културно представителство към Посолството на ИР Иран
и
Етнографски институт с музей при БАН

Ви канят на откриването на изложбата „Национални багри от Иран”
Куратор Кристин Спасов

Експозицията представя традиционни ирански костюми и е посветена на настъпването на Ноуруз - иранската Нова година


Откриване на 12 март (петък), 2010 г. от 17:00 часа в залите на Национален етнографски музей
Сградата на бившия Царски дворец, пл. „Княз Александър I Батенберг” №1

Изложбата ще продължи до 21.03.2010 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Иран е древна и обширна страна, изтъкана от различни етноси и традиции, чийто културен обсег далеч надминава сегашните й граници. Наличието на разнообразни култури и специфични обичаи във всяка област е оставило отпечатък върху облеклото на иранците. Климатичните и географските условия, както и религиозните вярвания и битът са обусловили разцвета на тази култура в Иран. Всичките тези фактори са причината за появата на изобилие от красиви народни костюми в Иран. Изследователите са на мнение, че човек може да опознае културата на едно общество, само ако познава традиционното облекло на представителите на това общество. Така и Иран не може да бъде опознат, без да бъдат опознати неговите традиционни костюми.

Настоящата изложба е представена от Дом на традиционните и исторически костюми на Фарс, Иран, и се организира от страна на Културно представителство към Посолството на Иран и Национален етнографски музей. Изложбата е посветена също така на настъпването на иранската Нова година, наречена Ноуруз. Домът на традиционните и исторически костюми на Фарс е създаден от г-жа Бадр с цел съхраняване на традиционните костюми и съживяване на историческата традиция.

Изложбата представя около 150 броя традиционни ирански костюми от областта Фарс, Южен Иран. Тези костюми са били разпространени преди около 200 години и повечето от тях са се носели на сватби, годежи, гостуване и др.


Автор:
ЕИМ - БАН
Публикация:
10.03.2010 г. 17:34
Етикети:
Посетено:
1511
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9497-izlozhba-natsionalni-bagri-ot-iran