Изложби

Изложба "Формално" в Галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи”

Изложба "Формално" в Галерия "Васка Емануилова"
Стела Василева, Шивачки, 2009-2010, 4 кутии по 18x12,50x16,50 см. всяка, фотография, огледало, дърво


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя

"Формално"
Стела Василева

10.03.–11.04.2010

Откриване: 10.03., 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов”, 15


◊ ИЗЛОЖБАТА

В началото на новия изложбен сезон галерия „Васка Емануилова” представя първата самостоятелна изложба на Стела Василева – „Формално”. Изложбата е в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи”, която от години се стреми да показва най-новите имена на художествената сцена.

В нея са включени обекти, манипулирана фотография, видео и инсталация, в които художничката се занимава с проблема за труда като конкретна предметна и технологична среда. Интерес за нея представляват съвременни постиндустриални пространства като работилница за прахово боядисване или шивашки цех, в които все още човешкото присъствие и труд са необходим елемент в производствения процес. В работите обаче социалните и политически измерения на тези пространства са сведени до минимум.

Вдъхновена сякаш от мисълта за калейдоскопа и съдържащите се в древногръцките корени на думата идеи за „красота” и „форма”, от които тя произхожда, художничката създава подчертано естетически обекти: огледални кутии, в които фигурите на шивачки се превръщат в умножени до безкрайност цветни композиции; инсталация от намерени предмети от работилница за прахово боядисване, които автентично са пресъздадени в галерията през идеите за форма, цвят и ритъм; видео, в което големи плетачни машини описват равномерни кръгове, лишени от функция и от цел; минималистични обекти и манипулирана фотография, създадени на принципа на серийната решетка, които чертаят тънки линии в пространството на галерията. Художничката играе със самата представа за естетическо, която възприема сякаш полу-насериозно, превръщайки изложбата в пространство на калейдоскопична множественост от форми и цветове.

• Изложбата е подкрепена от програма „Дебюти” на Национален фонд "Култура", фондация „Арт Офис” и сдружение „Терра Алтера”.


◊ ЗА АВТОРА

Стела Василева (р. 1983) е сред младите художници, появяващи се на софийската сцена. Тя е завършила специалност „Стенопис” в Националната художествена академия, София.

През последните няколко години участва със свои работи в изложбите на наградите за съвременно изкуство на M-Tel (2009), Гауденц Б. Руф (2007). През 2009 спечелва първа награда за млад художник на фондация „Св. св. Кирил и Методий”.

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
07.03.2010 г. 21:50
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9482-izlozhba-formalno-v-galeriya-vaska-emanuilova