Изложби

”Электрон” - дебютната изложба на Горан Памуков

Галерия "Париж" представя

”Электрон” - дебютната изложба на Горан Памуков◊ СЪБИТИЕТО

На 9 март 2010 в столичната галерия "Париж" ще се открие изложбата ”Электрон” - дебютна изложба на младия автор Горан Памуков

 

Събитието следва една от добрите традиции на галерията - всяка година да се представя по един дебютиращ млад художник.

Миналата година това бе Недялко Иванов-Нечо, а тази година - Горан Памуков. Художникът е на 23 години и в момента изучава живопис в класа на Николай Майсторов в НБУ.

Преди това се е дипломирал в университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново при Христо Керин и Христо Найденов, специалност графика.


◊ ИДЕЯТА И ИЗЛОЖБАТА

Какво се крие под тази особена и изписана на руски дума “Электрон”?

Това е оригиналната идея на Горан Памуков да вгради своите абстрактни картини в рамки от емблематични за социалистическото общество стари телевизори - „Електрон“, „Рубин“ и „Темп“.

Самият художник надали си спомня тези телевизори от нашето близко минало, тъй като е роден през 1986 година, но ето как необремененото от предметите - символи на комунизма, поколение, успява да ги впише в своята съвременност и свят. В този случай изкуството се явява мост и връзка между две генерации, които са кръвно свързани, но са всъщност от две недокосващи се реалности. Едната – на режим, другата – на свободата (с всички условности, които носят и двете понятия).

Вплитането на тези два светогледа ни показва колко е важно да не се изпуска нишката от миналото, да не се забравят тези вещи, които са докоснали живота на почти три поколения българи.

Трудното издирване на тези телевизори поставя и един друг въпрос – не е ли необходим един музей, който да съхрани за поколенията артефактите на социализма.

Така съвременните млади хора ще имат един малък прозорец за надникване в живота на родителите си, бабите, дядовците и може би погледа им към тях би се променил...


Изложбата ”Электрон” ще има авангарден вид и всичко ще изглежда като една модерна инсталация, а освен картините, ще бъде показан и един истински цял телевизор, чиято единствена функция вече е тази на музеен експонат.

Експозицията ще продължи до 23 март 2010, като може да бъде видяна и онлайн в сайта на галерия "Париж" (www.gallery-paris.com).

Автор: Галерия "Париж"
07.03.2010 г. 17:49
Посетено: 1053
Етикети: изложба
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9479-lektron-debyutnata-izlozhba-na-goran-pamukov