Изложби

Гранична ситуация: Рисунката в съвременното изкуство

Част от програмата „Пътуващи изложби”

Гранична ситуация: Рисунката в съвременното изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

„Гранична ситуация: Рисунката в съвременното изкуство”


9 март – 10 април 2010

Откриване: 9 март 2010 г., вторник, 19 ч.
Галерия „Индустриална 11”

В търсене на формалната граница на съвременното изкуство (ако изобщо има такава) близо 40 български автори от последните поколения представят рисунки в изложбата.

◊ ИЗЛОЖБАТА

За изложбата, която ще се проведе в периода 9 март – 10 април 2010 г. в столичната галерия „Индустриална 11”, са поканени някои от най-интересните и активни български автори от последните поколения, работещи в областта на съвременното изкуство.

Тяхна задача е да представят работи, близки като форма до рисунката или скицата, които да бъдат концептуално заредени и оригинални в съдържанието си, за сметка на консервативния характер на медията. В това предизвикателство се опитваме да маркираме дефиницията на съвременното именно чрез работите на художниците и техния собствен критерий.

Идеята е след представянето на този широк спектър от отговори на въпроса „Къде се срещат съвременното изкуство и рисунката?”, да се подготви селекция, която да пътува в страната и чужбина като част от програмата „Пътуващи изложби” на Държавният културен институт към Министерството на външните работи – инициаторът на проекта.

Сред авторите могат да се забележат както „обичайните заподозрени” в областта, така и напълно непознати, работещи в чужбина или неизлагащи своите опити художници. Някои от тях са Александър Вълчев, Александър Гергинов, Викенти Комитски, Вито Валентинов, Георги Димитров, Георги Георгиев-Jorrras, Деница Тодорова, Деян Янев, Ив Тошайн, Кристина Иробалиева, Леда Екимова, Михаела Власева, Стела Василева, Стефания Батоева, Яна М. Димитрова.

• Изложбата се реализира със съдействието на СБХ, галерия „Индустриална 11”, Арт Експрес 2004 ЕООД, Телиш АД, Studio Dauhaus.

Автор: Владислав Христов
06.03.2010 г. 20:24
Посетено: 1014
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9478-granichna-situatsiya-risunkata-v-savremennoto-izkustvo