Изложби

„Прашни дантели с дъх на абсент” в център-ателие „Н. Шмиргела”

Аксесоари и колажи, вдъхновени от класическата красота на малките детайли

◊ СЪБИТИЕТО

„Прашни дантели с дъх на абсент”
Изложба на Пламена Каралийска


Куратор: Илка Пейчева

Откриване: 9 март, 18,30 ч.
Изложбата ще продължи от 09.03.2010 г. до 15.03.2010 г.
Център-ателие „Н. Шмиргела”, ул. „Ген. Паренсов” № 30


◊ ИЗЛОЖБАТА

Сценографката Пламена Каралийска е позната с декорите си за постановки в софийските театри и филмовите площадки на UFO International Productions.

“Прашни дантели с дъх на абсент” е дебютната й изложба. Идеята е реверанс към декадентската епоха, обгърната в синкавите изпарения на току-що прегорял абсент, наситена с деликатния чар на загадъчната женственост.

Експозицията представя аксесоари и колажи, вдъхновени от класическата красота на малките детайли, поднесени с деликатност и одухотворени от докосването на авторката им.

Да попаднеш в света на Пламена Каралийска е предизвикателство, защото днес много по-лесно е да сме „модерни и агресивни”, отколкото романтични и нежни. По-лесно е да улавяме уличната мръсотия в болезнени арт инсталации, отколкото да изрежем със затворени очи силует на момиче, който да остане спомен от изсънувана мечта. Да не говорим за абсента, който е само за познавач със сърце на бохем...

Когато се потапяте в изобилие от цветя, брошки, воалетки и украшения за коса, неволно си задавате въпроса: кое е реалността: калта по паважа или дантелата от колажа, в кое време живеем? - но отговорът е в неусетното погалване на Пламена, което неочаквано успокоява, сякаш художничката неангажиращо ни напомня, че животът е сцена и всички ние сме актьори. Пиесата или етюда, мизансцена и костюмите избираме ние самите, както и начина, по който да поставим спектакъла. С една дума, как ще изживеем всеки един момент, зависи само от нас и нашето въображение. Приемете предизвикателството да преобразите своя сценарий и да го обгърнете в дантелен воал с аромат на абсент...

В края на една продължителна и тягостна зима всеки се задъхва за лек срещу хапещата действителност и депресия. Пламена Каралийска ненатрапчиво и женствено ни предлага своя вариант, обвит в загадъчност - онази, от която всеки има нужда.

Минималистичните колажи в старинни рамки и женствените украшения напомнят, че красотата не изисква повод и понеже може да бъде еднакво и класическа и модерна, всъщност е вечна.


Автор:
Център-ателие „Н. Шмиргела”
Публикация:
06.03.2010 г. 18:10
Посетено:
956
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9477-prashni-danteli-s-dah-na-absent-v-tsentar-atelie-n-shmirgela