Изложби

„Бяло и черно” в Галерия Алфа Арт III - Варна

Актова фотография на Вихра Бобчева

„Бяло и черно” в Галерия Алфа Арт III - Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 март от 19.00 ч. в Галерия Алфа Арт III – Център за популяризиране на българското изкуство, бул. „Княз Борис Първи” 115, Варна се открива
„Бяло и черно” - първата самостоятелна изложба с актова фотография на Вихра Бобчева, графичен дизайнер, фотограф и издател.

Изложбата ще продължи до 12 март.


◊ АВТОРКАТА

Вихра Бобчева издава от 2005 г. единственото списание за реклама на изкуство в България „Бялото платно”. Управител на фирма Енира ЕООД, работи в областите графичен дизайн, фотография, реклама. Участва в много изложби, конкурси и проекти, сред които: Биенале на фотографията – Плевен, Международен фотографски салон Варна, България в кадри, Българско посолство, Полша, Сибирски фото салон, Актова фотография – Шкорпиловци, пленери и изложби, Очи за другите - хумористична фотография, Галерия Актив Арт, Варна, Пътуващи изложби на фото клуб Варна - Полша, Германия, Русия, Изчезващите къщи Хубавите къщи - проект на САБ, кампания Наследство в риск, Варна, Аполония, София, Кръговрати, Фото форум и др.

Подпомага благотворителни каузи за събиране на средства за деца в нужда. Подготвя графичен дизайн и печат за Международен майски хоров конкурс, Варна (2005, 2007, 2008), Графичен дизайн на продуктова и имиджова рекламна кампания на Фама, млечни продyкти Роса и др. Фотографии на Вихра Бобчева са ползвани за илюстрации на стихосбирки и книги. По нейни фотографии са рисували художници като Стефан Хаджиниколов, Светлин Ненов, Васил Петров.

Авторката е отличена с Наградата на журито в раздел Любителска фотография на Националния конкурс - преглед на съвременна българска фотография 1991-2000.

 
◊ АВТОРКАТА ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Бяло и черно” съдържа 20 фотоса с формат 60 х 40 см и 3 с формат 20 х 30 см. Отпечатани са в Оле принт на Katana Luster 290 г/м и Photo Rag Bright White - 310 г/м - памук на принтер Epson Stylus Pro 9900. Каширани са и са в снап рамки, което още повече олекотява излъчването им. Както заглавието подсказва, фотосите са черно-бели. В тях съм подбрала само актова фотография - голо женско тяло. Винаги съм искала да покажа, че красотата, деликатността на емоционалните човешки състояния, съвършенството и изяществото на формата в единствен миг надхвърлят еротиката, която е неизбежна в голото женско тяло. Докато подреждах изложбата, влизаха хора и спонтанните им коментари отразяваха точно това. Те бяха разбрали идеята ми и това ме направи щастлива. Не харесвам агресивната и комерсиaлна експлоатация на женската голота, винаги съм протестирала срещу това. За мен винаги е било предизвикателство да надхвърля точно с фотография на голо тяло елементарните, първични и вулгарни асоциации.

Имах идея изложбата да продължи само няколко часа, като в края й фотосите да се самозапалят и изгорят. Изюзионистите Дуо Леман щяха да ми помогнат всичко това да се случи ефектно, но в затворено пространство подобно начинание е невъзможно. Остава посланието, че всичко е преходно и крехко и затова трябва да празнуваме живота постоянно. И не само да се радваме на красотата около нас, а и да я създаваме. Да я създаваме и в постъпките, и в поведението си. И независимо че може да бъде изгорена, красотата ще остане в спомена и в съзнанието на тези, които са я съпреживели. Затова сега пред фотосите са подредени малки чаени свещи, които ще горят до края на изложбата. Те ще напомнят, че светът е крехък. Той е такъв, какъвто изберем да го направим и такъв, какъвто изберем да го помним. „Бяло и черно” е подарък за всички приятели и партньори точно на моя 40-ти рожден ден.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
05.03.2010 г. 16:35
Посетено:
3820
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9473-byalo-i-cherno-v-galeriya-alfa-art-iii-varna