Изложби

Великденски музикални визии

Виртуална изложба с плакатите на XI Великденски музикален фестивал - Варна 2010

Великденски музикални визии◊ СЪБИТИЕТО

XI Великденски музикален фестивал на ОФД – Варна (5 март – 1 април) вписва за пръв път във фестивалната история виртуална изложба с постери, посветени на фестивала. В експозицията под наслов “Великденски музикални визии” участват водещи дизайнери, художници и рекламисти от Варна.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Великденският музикален фестивал се съотнася не просто към света на красивата музика, а към най-светлия християнски празник. Към Възкресението, което разтваря сърцата за добро, извисява над бита, дарява хармония. И надежда. По Възкресение светът е наистина тържествено място. Удвояваме това прекрасно усещане със средствата на още едно изкуство в първата във фестивалната история виртуална изложба с визии за Великденския музикален фестивал - Варна 2010.

Подобно на Алфонс Муха, създал много от своите, знакови за сецесиона, произведения като плакати за музикални събития, няколко водещи дизайнери, художници и рекламисти от Варна нарисуваха своята представа за музикалния Великден. Александър Калудов (Сталкер Холдинг), Ангел Иванов (издателство Контур), Вихра Бобчева (Енира ЕООД), Георги Филипов (ФИЛ ООД), Димитър Трайчев (Сталкер Холдинг), Емилия Тонева (Студио Фокус), Калоян Илиев-Кокимото, Миляна Стоилова (Сталкер Холдинг) и Светлан Стефанов (по азбучен ред) приеха да участват в проекта за плакат-афиш на фестивала с размер 70/100 и флайер. Програмната идея за модерна и раздвижена визия със свежи цветови решения, която да привлече вниманието, да внушава празнично великденско настроение и да ориентира лесно зрителя за оперните събития, даде подтик за въображението на художниците. Техните творби, изградени с различен подход, но с неотменно внушение за радостното събитие, носят смисъла на визуална интродукция към музикалния празник.

В постера на Светлан Стефанов червеното великденско яйце събира образите и думите за музика в изящен и магнетичен акцент, в послание и покана за съпричастие и участие във фестивалното тържество. Произведението е избрано да представи XI издание на Великденския музикален фестивал – Варна 2010. В следващата творба, върху набола пролетна тревичка, се вихри виталният танц на едно щастливо пернато семейство от малки и големи, в което сякаш преобладават кокошките (нали все пак те снасят яйцата) и в това gender намигване, без да забравяме заека, веднага се разпознава характерният асоциативен стил на Калоян Илиев-Кокимото. Изображението ще даде облика на великденската картичка на ОФД – Варна.

Димитър Трайчев мисли в контекст и предлага обща концепция за двата големи християнски празника – Рождество и Възкресение. Разположените над фестивалната информационна рамка образи на новородено в първия и на пироните от кръста във втория проект, насочват с пестеливата си, но въздействаща визия към философски размишления за началото и края на пътя, за необходимия катарзис... Александър Калудов и Миляна Стоилова също предлагат комбиниран вариант за Великденски и Коледен музикален фестивал. Александър запазва мястото и формата на фигуралното изображение, оригинално заменяйки петте великденски яйца с коледни топки за елхата, а Миляна подчертава дългогодишната традиция чрез броя на поредното фестивално издание, поддържащо в елегантен фон информационните съобщения.

В творбата на ФИЛ стилизираните великденски яйца в свежи пролетни цветове съдържат пределно ясно обособеното фестивално съдържание. Под всички тях в раззеленилата се пролетна поляна четем за кулминационния концерт на Разпети петък с две премиерни изпълнения за България. Веселите великденски краски присъстват и в работата на Вихра Бобчева, която намерила сходство във формата на яйцето и музикалния ключ сол, игриво окачва върху него една пълна с шарени яйца кошница. Ангел Иванов и Емилия Тонева интерпретират в проектите си музиката като извор на вдъхновение, разказано в колажи от концертни фотоси, ноти, музикални инструменти. При него преобладава синя гама, при нея ръцете на виртуоза и грифа на цигулката се открояват в светлинно крешендо на тъмен фон.

Различни визии с идентичен знак и с идентично послание за добрите енергии на празника... Очакваме ви на XI Великденски музикален фестивал - Варна 2010.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
03.03.2010 г. 15:19
Посетено:
1210
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9463-velikdenski-muzikalni-vizii