Изложби

Студент дебютира с графити в галерия „Борис Георгиев”, Варна

Изложба графити

Студент дебютира с графити в галерия „Борис Георгиев”, Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Студент дебютира с графити в галерия „Борис Георгиев”

Метин Азиз Голеш реди първата си самостоятелна изложба

Откриване на изложбата: 2 март, 18,00 ч.,
ХГ „Борис Георгиев”, Варна

Изложбата ще продължи до 22 март 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Първата си самостоятелна изложба открива на 2 март в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” младият автор Метин Азиз Голеш. Това е официалният дебют пред широка публика на художника, изкушен от графити културата във всичките й разновидности. Вернисажът е в 18 часа.

Публиката няма да види графити по стените, а инвенциите на автора, прехвърлени върху 32 платна. Артистичният псевдоним на младия художник е Shione. В повечето от работите му публиката ще види визуална игра с псевдонима му в най-различни варианти. На откриването автора ще бъде представен от художничката Кремена Цанкова, преподавател по теория на композицията и промишлено дизайнерско проектиране в Техническия университет. Изложбата ще продължи до 22 март.

Авторът за изложбата си:               
Мисията ми като артист е да поставям графитите във фокуса на изкуството. Правенето на графити в световен мащаб е професионално занимание за мнозина. За жалост, в България липсва традиция при възприемането на графита като нещо различно от рисунка от улицата. Моите графити са тип надписи – възприемам графита като изкуство на буквите. Не се интересувам от рисуване на хора, street art и др. Изработил съм свой стил и продължавам да работя върху неговото усъвършенстване.

Повечето ми платна в изложбата са малкоформатни, защото детайлите са много важни за мен. Рисувам с графити-маркери и графити-спрейове.

„Вкарването” на графити в галерия цели постепенно визуално наслагване върху културните стереотипи на българина и възможност за промяна на тези стереотипи.


◊ ЗА АВТОРА
                                
Метин Азиз Голеш е роден през 1988 г. в град Дулово, България. Понастоящем е студент в трети курс във варненския Технически университет, специалност инженерен дизайн. От 1989 г. живее в Истанбул.

Интересът му към графити културата датира от 2001 г. През 2008 г. участва в международния фестивал Dynamix Urbanize Street Art Festival (София). Негови работи са публикувани в специализирани графити издания: Turkish Graffiti (vol. 1, 2009), Street Soul (книга за графити, 2009), Bosphorus Graffiti Magazine (1 & 2, 2009), Blue Jean Magazine (2009). Интересува се и от дизайн на татуировки и дигитални изкуства. 

Информация за автора и снимки на работите му ще откриете на адрес http://www.shione.eu

Автор:
Елена Владова
Публикация:
02.03.2010 г. 18:02
Посетено:
1990
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9460-student-debyutira-s-grafiti-v-galeriya-boris-georgiev-varna