Изложби

"Морска сатира" в Габрово

Живко Тенев празнува 50-годишнина с 50-та изложба

"Морска сатира" в Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Гост на поредния весел четвъртък в Дома на хумора и сатирата ще бъде карикатуристът Живко Тенев-GISSEN.

На 4 март 2010 г. в 17.30 ч. в зала 6 на Веселата къща художникът ще представи юбилейната си изложба „Морска сатира”, с която ще отбележи своята 50-годишнина.

Живко Тенев е от поколението творци, чието творчество се разпростира в два века – 20-и и 21-и. Фактът, че живее на границата на миналия и настоящия век му дава възможност да погледне по нетрадиционен начин и на връзката между две материи – водата и сушата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Карикатурите от изложбата „Морска сатира” – 78 на брой – са резултат от едно такова оригинално хрумване. Пренасяйки много от реалностите на земния свят под водата, художникът е създал наистина странни и смешни творби.

„През последните двайсетина години ние, българите, трайно се настанихме под морското ниво, имайки предвид стандарта на живот, така че тази изложба диша с хрилете на времето, в което живеем” – твърди авторът.

Живко Тенев живее и работи в Хасково. Той е един от учениците на големия приятел на Дома на хумора и сатирата – Борис Димовски, и това го прави особено съпричастен към столицата на хумора и към габровския музей на смеха. Първата му карикатура е отпечатана в Габрово, първото му участие в международен конкурс е отново в Габрово − в XII-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 1995 г.

Художникът твори предимно в областта на карикатурата, но се изкушава също от живописта, графиката, плаката и инсталациите. Има публикувани над 3 500 карикатури в пресата и в електронни медии. Представил е повече от 50 авторски изложби и има над 100 участия в престижни международни салони на карикатурата – в Италия, Белгия, Турция, Македония, Полша, Португалия, Япония, Китай, Сирия, Израел, Бразилия, Австралия и др. Лауреат е на награди от международните конкурси за карикатура във Фолиньо (Италия), Дамаск (Сирия), Шанхай и Нанджинг (Китай).

Създател и собственик на уеб-галерията за съвременно изкуство http:www.gissenbg.com, в която показва само авторски изложби на български творци.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
26.02.2010 г. 08:56
Етикети:
Посетено:
1080
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9431-morska-satira-v-gabrovo