Изложби

Една габровска изложба на бургаски адрес

Нещо хем бургаско, хем габровско

Една габровска изложба на бургаски адрес


◊ СЪБИТИЕТО

Музеят “Дом на хумора и сатирата” – Габрово гостува в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” с нещо хем бургаско, хем габровско.

Бургаско, защото показва рисунки върху коприна на малки художници от Бургас, възпитаници на Детската школа по батик с ръководител Златка Бобева.

Габровско, защото колекцията е показана в Дома на хумора за първи път преди близо 30 години, а през 1989 г. е подарена от ръководителката на школата.

Изложбата е посветена на 30-годишнината на Школата по батик и се организира със съдействието на Община Бургас и Народно читалище „Асен Златаров” в града. Очаква се на вернисажа да присъстват гости от Индонезийското посолство, както и авторите на творбите и днешни възпитаници на школата по батик.
 
Откриването на изложбата е на 18 февруари 2010, от 18 часа, в БХГ „Петко Задгорски”.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Авторите
Малките художници, чиито творби са в изложбата, тогава са по на 10-12-13 години, а днес – все хора с професии и място в обществото. Сред тях има инженери, икономисти, преподаватели, художници, психолози, политолози... Не знаем дали изкуството за рисуване върху коприна или памук с разтопен восък и бои не е останало в спомените им като красива рисунка от детството, но знаем колко много успехи има през всичките години школата на г-жа Бобева. Ще споменем само участията в национални и международни фестивали и изложения, дарителската дейност, плод на която е и колекцията в Дома на хумора и сатирата, самостоятелните изложби в България, Чехословакия, Русия, Зимбабве, Македония, Австрия, Япония, Словения, Гърция, Турция. Като част от фонда „Хумор на народите” тази колекция е показвана многократно в Дома на хумора, а също е била част от гостувания в други галерии в страната.
 
Техниката батик
Техниката батик е много древна, според някои – на повече от две хиляди години, и води началото си вероятно от индонезийските острови. Днес с батик се занимават по цял свят и създадените чрез тази техника изделия са истински произведения на изкуството. А специалистите от Дома на хумора и сатирата са убедени, че батик съвсем не е детско забавление – за усвояването му е необходимо не само сърцат преподавател, но и много последователност и упорит труд. Както за овладяването на всяко изкуство.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
15.02.2010 г. 11:14
Етикети:
Посетено:
860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9355-edna-gabrovska-izlozhba-na-burgaski-adres