Изложби

Карнавални изкушения на третия етаж

Документална фотоизложба на Господин Карнавал от Шалон-сюр-Сон, Франция

Карнавални изкушения на третия етаж


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Сирни заговезни и карнавалната седмица в Европа и у нас, в Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово може да се види много любопитна изложба. Наречена е “Карнавални изкушения” нали карнавалът е място и време за изкушения!

Експозицията в зала 5 представя документална фотография на Ив Гинярда, специално подбрана от автора и предоставена за експониране в Дома на хумора.

Изложбата може да се види от 11 февруари до 25 март 2010 г.

 
◊ ГЕОГРАФИЯ НА ИЗЛОЖБАТА

Посетителят на изложбата ще има възможност да съпреживее карнавали в Белгия (Бенш), Германия (Кьолн, Солинген), Испания (Валенсия), Италия (Венеция), Франция (Бургундия, Дюнкерк, Марсилия, Ница, Париж, Шалон сюр Сон), Швейцария (Базел, Женева), както и в Бразилия, Мексико, САЩ.

 
◊ ЗА АВТОРА

Всъщност г-н Гинярда е приятел, ценител, високоинтелигентен събеседник и сътрудник на ДХС от близо три десетилетия. Ключовата дума за установяване на контакта е „карнавал”! Казват, че това е човекът, който знае всичко и за карнавала, и за карнавалите по света, а освен това повечето от тях е видял с очите си и е отнесъл в сърцето си и чрез своя фотоапарат. Само карнавалните му фотоси наброяват 50 000.

Ив Гинярда (роден 1924 г.) живее с карнавала от дете, когато наблюдава маскирането на родителите си и празника в своя край. За да стане през годините истински Господин Карнавал на Шалон сюр Сон, Франция.

Специалистът за карнавала.
Днес Гинярда е един от малкото световни специалисти в областта на историята на карнавала. Има няколко книги и множество публикации по темата и смята, че „карнавалът и маскарадите, които често го съпътстват, са древни колкото и света или по-скоро – колкото човечеството... Карнавалът е всемирен, всеобщ феномен: той е свързан с живота на природата. Свързан е и с живота на нашето общество (както в древността, така и в днешно време). Свързан е и с нашия личен живот. Всеки човек го чувства в себе си. Общият корен на всички карнавали е обновлението, обективно или субективно, съзнателно или несъзнателно.

Само така може да се усети, че карнавалът е Празник на пролетта и неговите проявления. Откакто човек съществува, той винаги е изпитвал нужда от този израз на освобождаване в часа на агонизиращата зима. Изразявал е своята радост, че се е измъкнал от мрака. Разглеждан така, карнавалът е просто това, от което човек се нуждае най-много – надеждата.”

И сега, на тази почтена възраст, г-н Гинярда посещава карнавалите, участва в организирането на маскарада в родния си град, продължава да пише и издава научно-популярните си текстове. Колекцията му се обогати с актуална информация за пролетните маскаради в България, предоставена от ДХС, и особено за традицията на благотворителните балове с маски в навечерието на Сирни заговезни в Габрово, организирани повече от десетилетие от Ротари клуба в града.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
09.02.2010 г. 13:38
Посетено:
690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9322-karnavalni-izkusheniya-na-tretiya-etazh