Изложби

Изложба „Исторически средновековни костюми” в Парк-музей „Владислав Варненчик”

Реконструкция на 17 граждански и военни средновековни костюми

Изложба „Исторически средновековни костюми” в Парк-музей „Владислав Варненчик”


◊ СЪБИТИЕТО

Парк-музей „Владислав Варненчик”
и
Сдружение “Чигот”

Представят изложбата
„Исторически средновековни костюми”

Откриване: 11 февруари 2010 г., четвъртък, 16.30 часа
бул. „Янош Хуняди” 55, Варна,
Парк-музей „Владислав Варненчик”

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 31 март 2010 г.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Настоящата изложба представя реконструкция на 17 граждански и военни средновековни костюми, създадени от Сдружение “Чигот” в периода 2005-2009 година. Те са резултат от множество изследвания върху научни трудове, артефакти, запазени стенописи, консултации с различни експерти и експерименти на създателите на костюмите.

Експозицията е уникална по своето съдържание и представя оригинален подход към една изключително интересна област - средновековния български костюм. Създадена от ентусиасти, начело с Калина Атанасова, магистър по изобразително изкуство, на базата на сериозни научни проучвания, изложбата „Исторически средновековен костюм” е принос към задълбоченото и всестранно познание за тази епоха.

Парк-музей „Владислав Варненчик” е инициатор, вдъхновител и база за работата в тази област и с радост предоставя възможността тези прекрасни резултати да бъдат видени от широката публика.

За създаването и съдържанието на изложбата:

При реконструкцията на костюмите са проучени множество литературни научни източници. Използвани са запазени стенописни изображения в църкви и манастири от периода 12.-15. век.

Представени са женски и мъжки костюми – ктиторски, на млада гражданка, на танцьор, на тръбач, сборно снаряжение и въоръжение на средновековни български войни и др.

В изложбата ще видите характерните за Средновековието тъкани и кройки, ръчно изработени бродерии и сърмени ширити, обувки, чорапи, халчести качулки, ламеларни доспехи и интересни средновековни аксесоари, които са изчезнали и не представляват елементи от съвременното облекло.


• Изложбата се осъществява благодарение на любезното спомоществователство на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна и Регионален исторически музей – Варна.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 31 март 2010 г.

Заповядайте!

Бул. „Янош Хуняди” 55, Варна
Парк-музей „Владислав Варненчик”

Работно време: всеки ден от 9 до 17 часа
Цена на билета: за възрастни – 2 лв., за ученици и пенсионери – 1 лв., за деца до 7 г. възраст – вход безплатен


Автор:
Парк-музей „Владислав Варненчик”
Публикация:
07.02.2010 г. 22:48
Етикети:
Посетено:
2727
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9319-izlozhba-istoricheski-srednovekovni-kostyumi-v-park-muzey-vladislav-varnenchik