Изложби

Едуардо Аниевас-Кортинес в галерия "Жорж Папазов", Пловдив

BACKGROUND - Един кантабриец в Ню Йорк

Едуардо Аниевас-Кортинес в галерия "Жорж Папазов", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Жорж Папазов" представя

BACKGROUND - Един кантабриец в Ню Йорк
изложба живопис на испанския художник Едуардо Аниевас-Кортинес


Откриване: 12 февруари 2010 г. от 18.00 ч.
в галерия "Жорж Папазов", Пловдив - Рилон център,
бул. "Хр. Ботев" 92

• Изложбата се осъществява със съдействието на г-жа Ема Барух
и под патронажа на Н. Пр. Хорхе Фуентес - посланик на Испания в България


◊  ЗА ХУДОЖНИКА И ИЗЛОЖБАТА

Едуардо Аниевас-Кортинес е роден през 1973 в Сантандер, град в северната испанска провинция Кантабрия. Завършва Университета за изящни изкуства в Саламанка през 1996 г. След дипломирането си живее една година в Пасау, Германия, пребивава известно време в Португалия, после се редуват Китай и Тибет. От 1999 се установява в Бруклин, където живее и работи. В продължение на пет последователни години (2000-2004) печели стипендии за успешно представяне на испанското изкуство.

Сюжети на неговите картини са хората и улиците, човешкото тяло и градската среда, абстрактните композиции и пейзажите. Всички те са отражение на една отстранена самотност, постигната чрез взаимодействието между геометрични и органични елементи и наситени тонове, нанасяни с бърза и категорична четка.

Произведенията на Едуардо Кортинес са били показвани в много европейски и американски галерии – в Мадрид, Сантандер, Пасау, Лисабон, Бостон, Ню Йорк... Негови картини са включени в постоянните колекции на кметството на Бесана, спестовната каса Каха Кантабрия, Културния център Ла Видриера и УНИЦЕФ.

Материалите, с които работи маестрото, основно са маслени и акрилни бои. Опитва и други техники, предимно върху хартия – привлича го нейната отзивчивост и деликатност.

Темите са различни, но две от тях са с преобладаващо присъствие – голото женско тяло и градският пейзаж.

В пейзажите може би най-натрапчивото внушение е една почти сетивна самота. Усещане, което завладява художника всеки път, когато обикаля улиците и погледът му среща погледите на хората около него.

Голото тяло, жената са важна част от живота на художника: те са не само неговата сексуалност, но и равновесието, отмората, майчинството, началото, краят, човечеството, страстта... Фигурата взаимодейства с обкръжението – геометрични форми, форми на мисълта, които се появяват около нея и така възниква неопределима сцена, сцена без име: само едно съзнание, което проектира собственото си тяло и нещата, които го заобикалят.

 
След успешното представяне на изложбата „Един кантабриец в Ню Йорк – BACKGROUND” в Национален арт център ФОРУМ, София, тя ще бъде открита и за пловдивската публика от ценители на изкуството в галерия „Жорж Папазов”
.

Автор:
Ина Мирчева, галерия "Жорж Папазов"
Публикация:
04.02.2010 г. 11:45
Посетено:
1314
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9299-eduardo-anievas-kortines-v-galeriya-zhorzh-papazov-plovdiv