Изложби

Изложба "Картини от улица Париж"

Сборна изложба живопис

Изложба "Картини от улица Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж" представя

„Картини от улица "Париж“

(подбрани творби с цени от 65 до 200 лева)

Сборна изложба живопис

03.–16.02.2010

 
◊ ИЗЛОЖБАТА

На 3 февруари в галерия "Париж" ще бъде показана сборна изложба живопис под заглавие “Картини от улица Париж“.

Може би се питате какви са тези картини и каква е тази улица?

Улица "Париж" се намира в самия център на София и за някои е известна като софийския Монмартър. Освен че на нея се намират няколко галерии (включително и галерия "Париж"), тя е приютила и един художествен пазар на открито. На него свободно излагат своите картини художници от различни генерации и с различни съдби.

Галерия "Париж" и до днес има жива, приемствена връзка, както със самата улица, така и с много от тези художници. Някои популярни съвременни живописци и иконографи са започнали своя път именно от този пазар на открито – първо в градинката пред кафенето „Кристал“, а по-късно на улица „Париж“.

Това и провокира галеристите в идеята за този своеобразен експеримент - да се пренесе един малък отрязък от „уличните“ творби в галерийното пространство. И това няма да бъдат специално направени картини, а директно взети от самата улица - във вида, в който се продават и на атрактивните им цени от 65 до 200 лева.

Настоящата изложба с „Картини от улица Париж“ няма високи художествени амбиции, а по-скоро иска да освети творбите на тези художници, които вече двадесет години са обвързали живота си със софийската улица „Париж“. Между тях има както самоуки и самобитни художници, така и хора с академично образование. Повече или по-малко известни, творящи под истински имена или псевдоними, те ще гостуват на галерия "Париж" с цялото си стилово многообразие - от класически пейзажи до наивизъм и поп-арт.

„Картините от улица "Париж“ ще могат да се видят и купят в галерия "Париж" от 3 до 16 февруари 2010 година.

Автор:
Борис Павлов
Публикация:
02.02.2010 г. 11:25
Посетено:
5745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9278-izlozhba-kartini-ot-ulitsa-parizh