Изложби

Художественото наследство на Вазарели гостува в Сливен

Изложба от колекцията на музея в гр. Печ

◊ СЪБИТИЕТО

Сливенци се съпричастиха за пореден път с културните прояви и традиции на Европа чрез гостуването в града под Сините скали на сбирка от творби на един от изтъкнатите унгарски и световни художници, Виктор Вазарели (1906-1997), и на делегация от родното му място, гр. Печ. Десетилетните връзки между двете „побратимени” средища намират съвременни измерения и днес - с творческите контакти и експонирането на ценности с непреходна стойност - в годината на обявяването на Печ за една от „културните столици” на Стария континент. Проявата бе реализирана с усилията на администрациите и на екипи от общините Печ и Сливен, на тукашната Художествена галерия „Димитър Добрович” и музея в унгарския град, след близо двегодишен период на подготовка. Тя е плод на „културния обмен” между двата града и се осъществи непосредствено след гостуването в „града на Вазарели” на сливенска културна делегация, водена от зам.-кмета по образованието, културата и вероизповеданията на общината Радост Костова. Участниците  се включиха  в тържествата по програмата „Печ – културна столица на Европа 2010” и представиха иконна сбирка (17.-19. век) от Сливен, из фондовете на галерията, раздел „Християнско изкуство”.

Голямото културно събитие – гостуване тук на творби из колекцията на Виктор Вазарели, бе открито в зала „Сирак Скитник” в присъствието на посланика на Унгария у нас, Н.П. Юдит Ланг и членовете на официалната делегация, приета от кмета на Сливен Йордан Лечков. В състава й личат имената на председателката на Комитета по култура в самоуправлението на Печ Мария Ревес, на Ласло Богнар – председател на Комитета по образование в града, и Янош Коблар – председател на Комитета по малцинствата. Сред гостите бяха директорката на Управлението на музеите в област Бараня Юлия Фабени и изтъкнатите музейни специалисти Йозеф Шаркани (куратор на изложбата, един от най-подготвените ценители на художественото творчество на Виктор Вазарели), и Ищван Бурян.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Представените в града под Сините камъни творби от музея в Печ впечатлиха сливенци с естетическите търсения на един неспокоен и новаторски дух, съпричастен в определени моменти от развитието си към стилистиката на сюрреалистите и кубистите. Показаните тук произведения от Janus Pannonius Museum и Vasarely Fundacion Juan March утвърждават представата за художника като изразител на художественото направление „оп-арт”: повелител на линиите, багрите и геометричните фигури, чието съчетание, преплитане и оригинално разположение в пространството е не само творческо предизвикателство, но и сякаш своеобразна изследователска цел за Виктор Вазарели. Съвършенството в постигането й допринася произведенията му да присъстват в най-представителните „сбирки” на модерното изкуство. Й. Шаркани даде ценни сведения за началото на колекцията в родния град на художника, поставено в 70-те години с „графичния дар” от „парижкия период” на твореца. Чрез показаните тук творби гражданите на Сливен оцениха стила на В. Вазарели (от 30-те години на XX век), чрез който виденията на твореца не потъват в застиналост, а намират своите динамични преображения и форми.

Сливенци се спират пред „творбите от В. П. албум” (1972 г., хартия, сериография), пред златистото сияние на квадрата „До-ре” (1973, хартия, щампа) и етюдите в синьо и зелено (хартия, щампа 1929/1972); остават завладени от “Лагер в Гордеш”, „Ниви в Гордеш” и „Форми от Гордеш” (хартия, офорт), искат да разгадаят техниката на „Рей тен” (1975, хартия, щампа от фолио), тълпят се пред ”изпълнения” върху вълна “Вега шах” (1968-1969 г.), остават облъхнати от лилавата игра на нюансите в „Сонора до”, 1973 г. и многобройните цветови варианти на всяка графика. Преображенията на линиите и формите са неизброими, безкрайни и неподражаеми, вероятно и в повторната интерпретация на своя създател, чието влияние върху съвременните художествени  процеси в различните сфери, направления и жанрове на изкуствата е безспорно днес. Замисълът и структурата на изложбата бяха представени от говорилите на откриването членове на официалната делегация (с превод от и на унгарски – Костас Анастасиу). За присъстващите остава удовлетворение от съпреживяването на един нетрадиционен естетически свят и радостта да станат частица от културно-историческото наследство и търсенията на Европа – в миналия и днешния й ден.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.02.2010 г. 00:20
Посетено:
1295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9267-hudozhestvenoto-nasledstvo-na-vazareli-gostuva-v-sliven