Изложби

“Нюрнбергски хроники“ (1493) на показ в София

Уникални произведения на Ренесанса в GreenCat Gallery

“Нюрнбергски хроники“ (1493) на показ в София


◊ СЪБИТИЕТО

‘Нюрнбергски Хроники’ (1493) на показ в София
“Първите стъпки на Албрехт Дюрер”


GreenCat Gallery – Кристал Палас Бутик Хотел
ул. "Шипка" 14, София 1504

30 януари 2010 г. – 28 февруари 2010 г.

Уникални произведения на Ренесанса ще бъдат изложени за публиката от 30 януари в GreenCat Gallery – Кристал Палас Бутик Хотел. Експозицията е част от поредица събития, планирани през 2010 г. по повод 5-тата годишнина на галерията.


◊ ПОВЕЧЕ

За първи път в България творби, датиращи от XV век, ще бъдат изложени и напълно свободно достъпни за публиката в лобито на Кристал Палас Бутик Хотел на ул. "Шипка" 14 в София. Нюрнбергските хроники са сред най-ранните отпечатани творби в света и са известни също под името „Световни хроники”. Те набират слава още по времето на Ренесанса в Германия и Италия, а у нас могат да бъдат видени всеки ден между 30-ти януари и 28-ми февруари от 09.00 ч. до 19.00 ч.

Само една част от Хрониките ще бъде достъпна за публиката, а именно – секция CXLIII (143), включително и 9 дървогравюри на световно известния Михаел Волгемут (Michael Wolgemut), учител на Албрехт Дюрер в периода между 1486 г. и 1490 г., когато Дюрер е все още младеж. Творбите на Волгемут са измежду най-ранните познати дървогравюри. 

Неотдавнашни изследвания доказват, че самият Дюрер, заедно със своя прочут учител и неговия зет Вилхелм Плейденурф, е участвал в създаването на гравюрите и ръчното им оцветяване. Съвсем наскоро бе изведена директна връзка между дървогравюрите на Нюрнбергските Хроники и „Апокалипсис” на Дюрер.  Освен оригиналния латински текст на творбата, сред 9-те гравюри може да се види считаното за едно от най-ранните изображения на Крал Артур, както и изображение на първия крал на Франция „Кловис”. Част от творбите е и портретът на Император Юстиниян.


◊ НЮРНБЕРГСКИТЕ ХРОНИКИ

Нюрнбергските хроники, написани от нюрнбергския физик и хуманист Хартман Шедел са едно от най-значимите и важни германски печатни произведения от XV век. Творбата, която е финансирана от нюрнбергските търговци Себалд Шрайер и Себастиан Камермайстер, се появява за първи път в издание на латински език през м. юни 1493 г., последвано от издание, преведено на немски език от ковчежника на нюрнбергската хазна Георг Алт през м. декември на същата година. И двете издания са отпечатани от Антон Кобергер – собственик на най-голямата немска печатница от тази ‘incunabula era’. Отпечатването на книгата е извършено под личното наблюдение на великия учен и печатар Антон Кобергер, чиито отпечатани произведения са прочути из цяла Европа, през месец юни 1493 г. – годината, в която Христофор Колумб се завръща в Европа след откриването на Америка.


Хартман Шедел (1440-1514) е немски физик, хуманист и историк, един от първите картографи, които въвеждат в употреба печатната преса. Шедел е най-добре познат с текста, който написва за „Нюрнбергски хроники”, познати в Германия и под името „Световна хроника”, издадена през 1493 г. в гр. Нюрнберг.

Автор:
GreenCat Gallery
Публикация:
30.01.2010 г. 16:42
Етикети:
Посетено:
2057
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9264-nyurnbergski-hroniki-1493-na-pokaz-v-sofiya