Изложби

Изложба от 17. Международен пленер Арт керамика - Троян

Човекът и глината

Изложба от 17. Международен пленер Арт керамика - Троян
Йон Кожокариу, Румъния


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия книжарница "София Прес" представя

Изложба с творби от 17. Международен пленер Арт керамика - Троян


3-17 февруари 2010 г.

Откриване на 3 февруари от 18.00 до 20.00 ч.
в галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА И ИЗЛОЖБАТА

Творбите са създадени в рамките на пленера, който се провежда всяка година в ателиетата на Художествената гимназия в Троян в края на месец август и началото на септември. Творбите, от пластики до обекти и инсталации, носят емоцията от експеримента с формата и материала. Керамичното изкуство е една магия. Магията на глината, водата и огъня. Затова и мотото на пленера е „Човекът и глината”.

В изложбата са представени 11 автори от четири балкански държави - Румъния, Сърбия, Турция и България. Сред участниците са Салих Вейсел Озел, преподавател в Университета Коджатепе - Афион, Турция, Йон Кожокариу и Дан Попович – Национален университет по изкуства, Букурещ. Българските автори са Теодора Петева - Севлиево, Димитър Гоцак - Монтана и Христо Йонков - Троян.

Всеки автор дарява по едно свое произведение за колекцията от керамика, собственост на училището, с тенденция за създаване на бъдещ Музей на съвременната керамика в Троян.

• Организатори на събитието са Христо Йонков - директор на Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” - Троян и проф. Красимир Джидров - Националната художествена академия.

• Изложбата се осъществява с любезното съдействие на СБХ.

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
27.01.2010 г. 22:22
Посетено:
2375
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9253-izlozhba-ot-17-mezhdunaroden-plener-art-keramika-troyan