Изложби

Изложба "Евгения Илиева-Лепавцова" в РИМ - Стара Загора

Картини, рисунки, скици, традиционни носии и тъкани

Изложба "Евгения Илиева-Лепавцова" в РИМ - Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 януари 2010 г. (петък) от 17,30 ч. на ІV експозиционно ниво в Регионален исторически музей - Стара Загора ще бъде открита

Изложбата  „Евгения Илиева-Лепавцова - позната и непозната"

В изложбата ще бъдат представени картини, рисунки, скици, традиционни носии и тъкани, притежание на РИМ и ХГ в Стара Загора.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Евгения Илиева-Лепавцова (1895–1981) - живописец, педагог, художник в Националния етнографски музей, е родена в Стара Загора. Завършва „Живопис“ в Художествената академия при проф. Ив. Мърквичка и проф. Ст. Иванов.

През 40-те год. на ХХ век, като художник в Националния етнографски музей в София, Евгения Лепавцова започва да рисува основно акварели на български носии, облечени върху манекени, живи модели или в натура. Създава и много скици, ескизи, картини с битов сюжет – композиции с висока документална и научна стойност. Художничката е наградена от Министерството на информацията и изкуствата за рисунките си в изложбата на НЕМ „Български народни носии“ (1946 г.). По-късно печели конкурс за стилизирани рисунки на традиционни костюми за художествените ансамбли (1947 г.)

Евгения Лепавцова участва с художественото документиране на нашето традиционно облекло в четирите тома на албума „Български народни носии“, в които автор на научните текстове е Мария Велева.
Автор:
РИМ - Стара Загора
Публикация:
26.01.2010 г. 10:28
Посетено:
6119
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9243-izlozhba-evgeniya-ilieva-lepavtsova-v-rim-stara-zagora