Изложби

"Рая с нас" – сборна изложба в Галерия "8", Варна

9 месеца без Рая Георгиева

"Рая с нас" – сборна изложба в Галерия "8", Варна
Рая Георгиева, "Дзен", камък, 2008


◊ СЪБИТИЕТО

“Рая с нас" – сборна изложба в Галерия "8"

От 23 януари 2010, събота, Варна, ул. “Братя Шкорпил” № 8а

“Рая с нас” се нарича първата за 2010 година изложба във варненската Галерия "8". Експозицията е не просто спомен за рано отишлата си талантлива скулпторка Рая Георгиева, а пулсиращо доказателство, че нейната творческа енергия е жива.
  

◊ ИЗЛОЖБАТА

За четвърта година галеристът Борис Стателов и директорът на Градската художествена галерия – художникът Ванко Урумов осъществяват в Галерия "8" традиционния кураторски проект, в който включват творби на визуални артисти от Варна и страната, оформили своеобразен приятелски кръг. Част от този кръг беше и Рая Георгиева. Точно на 23 януари се навършват 9 месеца от нейната смърт, така че, съвсем естествено, тазгодишната първа зимна изложба е в нейна памет.
  
Важен акцент в експозицията са три скулптури от камък на Рая – “Дзен”, “Възел” и “Пламък”, както и три рисунки голям формат – едната на Рая, а другите две – съвместна работа на художничката и на Ванко Урумов.
 
Пламен Аврамов се включва с една скулптура от дърво – “Ангел” и с акварела “Седнала”. Скулптура от дърво, изобразяваща женско лице и наречена “Мълчание”, предлага Альоша Кафеджийски. Кина Петрова представя живописната работа “Стена”, а Албена Коева – силно въздействащи три вариации на един портрет на Рая Георгиева.
 
Веселин Начев добавя към настроението на експозицията своя “Беззвучен вик”, инспириран от една снимка и изпълнен в характерната за него изобразителна техника.
 
Пластиката “Люлки” на проф. Ангел Станев привлича вниманието на зрителя още с влизането му галерията.
 
Живописните платна на Тереза Зиковска – “Възнесение” и на Юлияна Хичева - “Границата” също са натоварени емоционално от спомена за Рая Георгиева.
 
Кръгът на експозицията затваря творбата “Без название” на Милко Божков. Приятелският кръг от художници на Галерия "8" също се затваря символично с едно празно място в него, това на Рая.
 
Всички работи в изложбата са нови и са подготвени специално за проекта “Рая с нас”.


Автор:
Светлана Вълкова
Публикация:
23.01.2010 г. 22:24
Посетено:
1353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9220-raya-s-nas-sborna-izlozhba-v-galeriya-8-varna