Изложби

"Неуговорени срещи" с ФОДАР в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Изложба от 289 черно-бели и цветни фотографии на 59 автори от 13 страни

"Неуговорени срещи" с ФОДАР в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Домът на хумора и сатирата представя първата за тази година гостуваща изложба под своя покрив. Началото на поредицата „весели четвъртъци” поставя един дългогодишен и верен партньор на Дома на хумора – Фондация „Фодар”, която представя колекция творби от едноименното международно биенале.

На 28 януари 2010, в 17.30 ч. в зала 7 на Дома на хумора и сатирата ще бъде открита изложбата „Неуговорени срещи”.

Това е темата на VI-то издание на международния фотосалон, което се проведе миналата година и чиито изложби бяха представени в плевенската художествена галерия „Илия Бешков”. По традиция колекциите от всяко издание на Биенале „Фодар” гостуват по покана в различни галерии у нас и в чужбина. След София, Пловдив, Солун (Гърция), Орадеа (Румъния), Адана (Турция) и Париж (Франция), сега и Габрово има удоволствието да приеме и покаже една забележителна изложба от впечатляващи творби на художници-фотографи, изкушени от магията на това изкуство.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Мащабната колекция представя всички селектирани творби от шестото Биенале „Фодар” – 2009 и включва 289 фотографии на 59 автори от 13 страни. В изложбата присъстват черно-бели и цветни фотографии както на утвърдени автори, така и на млади фотографи, участвали в конкурсната програма и впечатлили журито с таланта си. Темата на шестото издание на Биеналето – „Неуговорени срещи” – е защитена и от съпътстващите изложби на автори от Италия, Франция, Полша, Сърбия, Чехия и България. Във всички творби от изложбата „диша” самият живот – житейски празници и несгоди, весело или сиво ежедневие, обикновени човешки образи, банални градски пейзажи, хорски вълнения и тревоги.   

Гост на откриването на изложбата ще бъде председателят на Фондация „Фодар” фотограф-художникът Антоан Божинов, който лично ще представи гостуващата колекция.

Изложбата ще остане в Дома на хумора до 15 март т.г.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОДАР

Биенале ФОДАР е едно от най-мащабните фотографски събития в България, включващо в програмата си международен фотоконкурс с три раздела, съпътстващи изложби на български и чуждестранни автори и теоретичен семинар. Първото му издание е през 1999 г. и се предшества от регистрацията на Фондация „Фодар” – негов основен организатор. В шестте му издания досега са взели участие около 600 фотографи от 31 страни с повече от 10 000 снимки. От 2005 г. салоните са тематични – „Твоят свят”, „Идентичности”, „Неуговорени срещи”. През целия период проявата се подчинява на една основна идея – тази на хуманистичната фотография, обърната към човека.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
22.01.2010 г. 08:54
Посетено:
1201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9217-neugovoreni-sreshti-s-fodar-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo