Изложби

Изложба на Група 77 в Полски институт - София

Живопис, текстил, пастел, керамика

Изложба на Група 77 в Полски институт - София


◊ СЪБИТИЕТО

Полският институт в София най-любезно Ви кани на

Откриване на изложба на Група 77
(Магдалена Шейко, Ива Кручковска-Крул, Едита Яворска,
Войтек Жиховски, Анна Хорошко, Бартек Соберай)

С участието на Ива Кручковска-Крул и Магда Шейко -
живопис, текстил, пастел, керамика

На 22 януари 2010 г., петък, 18 ч.,
ул. “Веслец” 12


Вход свободен


◊ ИЗЛОЖБАТА

“Група 77 обединява млади творци, срещнали се по време на следването си в краковската Художествена академия. Въпреки общите им интереси и действия, не можем да дефинираме представяната от тях живопис като унифицирана. Техниките, изпълнението, размерите, темите – всички елементи на едно творчество запазват при тях своята индивидуалност." (Ева Херничек, преподавател в краковската Художествена академия)

Големите платна на Юстина Худжинска, вдъхновени от открити пространства, преминават в малки колажи с дребни, понякога филигранни форми. Приглушената палитра на по-ранните платна се изчиства и проблясва с чисти багри.

Съвсем различни са темите в творчеството на Едита Яворска. Малките колажни композиции, препращат зрителя към класиката, като като напомнят мотиви и форми, почерпени от дадаизма и сюрреализма, както и от средновековното изкуство (Бош).

Светът, от който се вдъхновява Ива Кручковска е миналото време. Стари снимки, облекла, елементи, реални следи от нечий живот. Този “дискурс за времето” съчетава сюжети, структури, реални елементи със “занаятчийски” и художествени и води до създаване на свят от форми, в които можем да намерим следи от реални и измислени бития.

Творчеството на Магдалена Шейко се отличава със съзнателно изградена експресия на живописната форма. Художничката избира монументалните формати, като често съчетава различни размери и форми. Но не начинът на експониране, а най-вече художническият език на авторката има най-силно въздействие – цветовите контрасти, хищната палитра, огромната експресивност на композицията.

Допълнение към живописните постижения на Група 77 е творчеството на скулпторката Анна Хорошко. Творец, притежаващ невероятен темперамент, който не се бои да се изправи пред нови формални предизвикателства. Тя смело борави със структурата на материала.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
20.01.2010 г. 16:12
Посетено:
932
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9209-izlozhba-na-grupa-77-v-polski-institut-sofiya