Изложби

Проект на Рая Георгиева стана част от колекцията на СГХГ

Защото всичко се слива в едно…

Проект на Рая Георгиева стана част от колекцията на СГХГ
Рая Георгиева. Откриване на изложбата IN/VISIBLE през 2005 г. в галерия „Юка”


◊ СЪБИТИЕТО

Проектът IN/VISIBLE на Рая Георгиева стана част от колекцията на Софийска градска художествена галерия

На 19 януари 2010, от 18.00 ч., в Софийска градска художествена галерия ще бъде открита изложбата „Колекцията. Нови постъпления 2008-2009”. Изложбата представя живопис, графика, скулптура и съвременно изкуство, постъпили през последните две години като дарения и откупки.

Проектът IN/VISIBLE на Рая Георгиева, младата варненска художничка, напуснала ни неочаквано през април миналата година, е част от представителната изложба.


◊ ПРОЕКТЪТ

Рая Георгиева (1978-2009) представи IN/VISIBLE през 2005 година в галерия „Юка”. Проектът й представлява тактилна каменна инсталация, където авторката  използва сетивните усещания на публиката, за да създаде среда в която видимото и невидимото се преплитат.

„Срещата на видимото - на границата с невидимото и тяхното взаимодействие са обект на заниманията ми в този проект", пише Рая в текста си към изложбата. „От една страна желанието ми да поставя „зрящите” в състояние на незрящи, от друга - да интегрирам незрящите (степен на ин/валидност в този свят) в пренебрегващия ги социум. Разсъждавам от чисто човешката позиция с/мисъл за другия, но и от „различието”, като нова  естетика. Това е опит да акумулирам скритите неща в нас и тяхната (не)изява - потопени в сетивността, като работно поле. Целя - провокация на сетивата и възприятията, където невербалният диалог - ХУДОЖНИК-ЗРИТЕЛ, е изпълнен  на нематериално ниво. Невидимите връзки с подсъзнателните центрове се акумулират и така диалогът е надвремеви, надсетивен и надпонятиен.

Защото: „Това, което не виждаш… е незримо. Това, което не докосваш, е... неуловимо. Но… ако виждаш: не е това, което докосваш, ако докосваш, не е това, което виждаш. Това, което знаеш, не е това, което чувстваш… Това, което чувстваш, не е това, което мислиш… Това, което мислиш, не е това, което говориш… Това, което говориш, не е това, което вършиш… Защото всичко се слива в едно… и не е това, което е...”

За проекта си IN/VISIBLE  Рая Георгиева използва четири каменни блока, като извайва в невидимата за зрителя повърхност елементите на комуникационния код – очи отворени и затворени, устни, ухо. Зрителите имат важно участие в артистичната игра. Те, чрез възприятията си, продължават диалога, започнат от авторката, провокирана от желанието да разкодира дуалистичните противоречия в личността, да инициира пътуване към разбирането на другия, към съпричастността и подадената ръка.

Проектът IN/VISIBLE е бил представен на Националната годишна изложба на секция „Скулптура” на СБХ (2009 и 2010), а студио Сталкер през 2004 отличи Рая с годишната си награда.


◊ ЗА РАЯ ГЕОРГИЕВА

Рая Георгиева (1978-2009) завърши скулптура в класа на проф. В. Минеков във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Участва в множество кураторски проекти, фестивали и авторитетни изложби в България, Франция, Турция и Италия. Носител бе на престижни награди за проекти, рисунка и скулптура.

Творбите й са част от публични и частни колекции в България, Италия, Франция, Турция, Русия, Индия и Канада.

Автор: Дора Дончева, галерия Буларт
18.01.2010 г. 23:08
Посетено: 2803
Етикети: СГХГ, Проект
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9201-proekt-na-raya-georgieva-stana-chast-ot-kolektsiyata-na-sghg