Изложби

Инсталация "Хипертония" в галерия "Аросита"

Невидимата връзка между медицинския проблем и неговите поддръжници

Инсталация "Хипертония" в галерия "Аросита"


◊ СЪБИТИЕТО

Дойчин Русев, Лиана Димитрова, Коста Костов
и Сдружение "Артеа'

представят своя проект - инсталация "Хипертония"


18-30 януари 2010 г.
Галерия "Аросита", София, ул. "Врабча" 12 Б

На 18 януари от 18,00 ч. в столичната галерия „Аросита” се открива изложбата „Хипертония”. Тримата художници Дойчин Русев, Лиана Димитрова и Коста Костов със своите инсталации засягат един голям социален, обществен и медицински проблем.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Визуализацията на функциониращото човешко тяло е поле за работа на много съвременни автори, ето защо в изкуството се инвестира всичко онова, което не е могло да се инвестира в човешката връзка”, казва Ян Бодрияр.

Идеята на изложбата е точно тази невидима връзка между медицинския проблем - хипертонията, и неговите поддръжници – човешките взаимоотношения.

Тримата автори са като трите светлини на светофара. Зелената светлина е проектът на Дойчин Русев "Систолно-диастолна възглавничка”. В него той лансира идеята за хипотетична японска фармакологична компания "Акане", доминираща пазара с най-новия си продукт – „систо-диастолична възглавничка”.

Лиана Димитрова оприличава движението на кръвта в човешкото тяло с магистрали, като е изградила конструкция, наподобяваща детските игри от състезанията с Формула 1. По тях се движат всякакви превозни средства, които пренасят полезните и вредни вещества до клетките в човешкото тяло. Нейният проект е като жълтия предупредителен сигнал на светофара, който ни сигнализира да поддържаме живота на нашите тела, за движението, подбора на храната и водата, които приемаме.

Идеите на Коста Костов са в червения цвят на светофара. Творбата му - хипертонична криза в очакване да отмине, представлява множество повтарящи се снимки на черен фон, на които дежурният лекар от "Бърза помощ" внимателно наблюдава пациента след тoкy-що направената инжекция. Червените книжни сърчица в другата му творба създават ведро детско настроение, но при по-внимателно вглеждане откриваме мънички хапченца с форма на сърчице, които се взимат ежедневно при хипертония.

Настоящата изложба експериментира със биотехнологиите, поставяйки ги под съмнение. Тя е отворена врата за дебати към агресивната реклама на все по-нови и с изключителни качества продукти за лечение.

На откриването ще свири група „Атаноба” с участието на Дойчин Русев – кларинет.

Автор:
Сашо Серафимов
Публикация:
16.01.2010 г. 13:48
Посетено:
1604
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9190-instalatsiya-hipertoniya-v-galeriya-arosita