Изложби

"Блян за чистота" - изложба-акварел на Иван Додов

Изложба в Арт Галерия "Ларго" - Варна

"Блян за чистота" - изложба-акварел на Иван Додов


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя
 
“Блян за чистота”
изложба-акварел на Иван Додов

07 януари 2010 – 27 януари 2010
Откриване – четвъртък, 07 януари 2010 г., 18.00 часа


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

На прага на новата, все още чиста, пълна с надежди за по-добро, все още недокосната от нещастия и отрицателни емоции 2010-та година Арт Галерия “Ларго” започва с една вълнуваща изложба със знаковото заглавие “Блян за чистота”. Иван Додов, един от съвременните ни виртуози-акварелисти ни е подготвил една снежно-романтична, пролетно-оптимистична, лятно-феерична изложба, с която несъмнено почитателите на живописта ще бъдат изключително щастливи да започнат годината.

Повече от 25 акварела ще бъдат подредени в галерията от 7 януари. Невъзможно е да ми стигнат суперлативите, за да опиша вълнуващата красота на тези картини. В тях е уловен както зноят на летния ден в полето (“Слънчогледи”), така и прохладата на двора, скрит под дърветата в градината (“Светлина и сянка”). Тюркоазено-зелените води на реката са застинали в безвремие, за да може в тях да се огледа красотата на една отдавна забравена и изчезваща архитектурна романтика в “Къщата на моите мечти”. Влюбена двойка на тераса, обляна от слънчевите лъчи, изпълва с нежност картината “Слънчева светлина”, а синевата на утрото ни подканя да седнем “на прага” на деня, споделяйки този съкровен миг с най-близкия ни човек (“Пред прага на чаша кафе”). Ефирност и въздушна лекота струят от прекрасните градски пейзажи: “Фантазия”, “Улица”, “Радост”, “Разходка край морето” са запечатали или мигове на блажено спокойствие и нега край морския бряг, или гълчавата и задушевната близост на градските кафенета. От всички сюжети на Иван Додов лъха спокойствие, красота, умиротвореност. Това е един творец, който е в мир със себе си и с целия заобикалящ го свят – и този мир и хармония той успява да изобрази, да вгради в своите картини. Ако акварелът е езикът на поезията в рисуването, то българският творец Иван Додов може да бъде поставен наравно с Пушкин, Байрон или Димчо Дебелянов. Защото невероятната нежност и изящност на рисунките му е неземно красива и може да бъде сравнена само с друга такава красота.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Иван Додов е роден в София през 1960 г. Завършва Националната художествена академия в София през 1986 г. със специалност “Художествено пространствено оформление” в класа на проф. Георги Петров. От 1989 г. до 2009 г. Иван Додов има над 30 самостоятелни изложби в България и по света. Почти всяка година участва в пленери, организирани от “Център по изкуствата” към кметството на гр. Пасау, Германия и в ателиетата на СБХ в “Сите Интернасионал дез Арт” в Париж. Картини на Иван Додов се намират в галерии и колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Франция, Испания, Австрия, Холандия. Швеция, Финландия, Унгария, Израел, Гърция, Турция, Полша, Чешка република.


◊ ДРУГИТЕ ЗА ИВАН ДОДОВ

За него проф. Аксиния Джурова казва:

“Изложбата на Иван Додов показва, че пейзажът като творческа инвенция е сакрален и деликатната техника на акварела е жива, след плеядата от великолепни майстори като К. Щъркелов, Хр. Йончев-Крискарец, Йордан Гешев, Дечко Узунов, Васил Чакъров, Ненко Токмакчиев и др.

Силата на неговите акварели е в умението да усети особеностите на природните сезони и да им намери съответните цветови съчетания - на места мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други, смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и очертания на сгради. Сред тази феерия от багрено-светлинните игри на световъздушната среда изплуват загадъчно ефирни като паяжини самотните в есенния листопад изящни извивки на металните столове по кафенетата на градските тротоари или дворове, потопени в утринната мъгла кубета на църкви и зъзнещи с настъпващата зима мачти на самотни лодки в пристаните. Неговите по същество безлюдни пейзажи, в тях човекът като такъв отсъства, са достатъчно одухотворени чрез сетивата на художника, което естествено ги насища с човешко присъствие и им придава чар на неповторимост и типично негова чувствителност.

Така, продължител на най-доброто в акварелната живопис у нас, Иван Додов въвлича чрез рисунъка детайла като активен компонент на творбите си. Но тук не става въпрос за рисунък, който подготвя, нахвърля бъдещата картина, той работи “ад хок”, в момента, бързайки да улови мимолетното в природата. Става въпрос за изваждането на определени детайли от архитектурния и природен ландшафт чрез конкретност на формите им на фона на характерните разливки на цвета, създаващи усещане за особено сфумато. Така реалност и иреалност се преплитат в едни чисто негови живописни внушения.”
Автор: Нели Вълчева, галерист
05.01.2010 г. 19:50
Посетено: 4304
Етикети: Иван Додов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9141-blyan-za-chistota-izlozhba-akvarel-na-ivan-dodov