Изложби

Изложба илюстрации на Борислав Ждребев

Илюстрации към книги на български и чужди писатели

Изложба илюстрации на Борислав Ждребев


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба илюстрации на Борислав Ждребев


в галерия "Дебют" (Художествената гимназия)
бул. "Васил Левски" 62

19.12.2009.–15.01.2010


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА И ИЗЛОЖБАТА

Борислав Ждребев е роден в София през 1954 година. Завършва Художествена гимназия в София и Художествената академия, специалност "Графика" при проф. Петър Чуклев.

От 1978-ма година работи в областта на оформлението на книгата, илюстрацията, приложната графика, плаката и др. Автор е на стенописни пана в Пловдив, Монтана и София, работил е също и в областта на пространственото оформление, рекламата и др.

Участвал е през годините в общи и регионални художествени изложби. Член на СБХ, секция "Илюстрация". Правил е самостоятелни изложби – живопис и илюстрация. Негови картини се намират в  частни колекции в България, САЩ, Япония, Германия.

От 1982 до 1987 г. работи като преподавател по рисуване в Художествената гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив. От 1987 г. досега е преподавател по рисуване в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София.

Настоящата изложба в галерия „Дебют” представя избрани илюстрации от различни години по произведения на Братя Грим, Вилхелм Хауф, Даниел Дефо, Карен Бликсен, Аркадий и Борис Стругацки, както и илюстрации към книги от български писатели и поети. 


. Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Банка Пиреос.

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
19.12.2009 г. 16:05
Етикети:
Посетено:
5025
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9119-izlozhba-ilyustratsii-na-borislav-zhdrebev