Изложби

Фотоизложба "20 години от голямата екскурзия"

Документални кадри от Капъкуле

Фотоизложба "20 години от голямата екскурзия"
Турският фотограф и журналист Бехич Гюналан


◊ СЪБИТИЕТО

Община Кърджали, Община Одрин, Арт движение „Кръг” и читалище „Юмер Лютфи”

организират
фотоизложба на тема „20 години от Голямата екскурзия”

на известния турски фотограф и журналист Бехич Гюналан

Изложбата се показва за първи път в България
на 18.12.2009 г. от 17.00 часа в Арт галерия „Кръг”


На откриването ще присъстват: авторът Бехич Гюналан, г-н Намък Кемал Дьоленекен, заместник-кмет на Община Одрин, кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис, Генералният консул на Р Турция в Пловдив г-н Джюнейт Явузджан и др. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията съдържа над 30 черно-бели фотоси с документални кадри, заснети от него на Капъкуле, публикувани в различни медии и запечатали човешки трагедии от принудителното изселване на стотиците хиляди турци от България в периода юни–август 1989 г.

Фотографиите са от личните архиви на Гюналан и са събрани в самостоятелна изложба през 2009 г. Показвани са в няколко галерии в Анкара, Истанбул, Бурса, Одрин и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОТОГРАФА

От 1989 г. Бехич Гюналан живее и работи като журналист в Одрин. Роден е през 1952 г. в гр. Истанбул. Завършва Истанбулския университет, Катедра по литература. Започва да се занимава с журналистика през 1973 г. Живее последователно в Истанбул, Ерзурум, Бурса и Одрин. Носител е на жълта журналистическа карта за принос в борбата срещу последиците от изключването и дискриминацията.

Започва журналистическата си кариера с фоторепортажи и документална фотожурналистика. Стреми се да бъде в най-горещите точки на събитията, където се правят истинските фотографски новини. По-късно експериментира в художествената фотография. С дигитална фотография се занимава от няколко години. От 1989 г. живее и работи в Одрин. Много са нещата, от които тук може да черпи вдъхновение фотографът и художникът: природата, културата и историческото богатство на града. Много турски и европейски медии използват негови фотоси. Участва в десетки каталози и е носител на няколко национални награди за фотография.

Бехич Гюналан има общо пет самостоятелни изложби. През 1995 г. показва първата – „Фотографиите не остаряват”. Последната бе открита тази година в гр. Lörrach, Германия под заглавието „Одрин – мост към Ориента”. Чете лекции по фотографско изкуство в различни университети и води радио- и телевизионни курсове по графичен дизайн, представя художествени технологии, използващи ситопечат, говори за бъдещето на новите фотографски техники. Президент е на Фотографския Арт център в Одрин, където е създал школа за ученици и студенти. В момента е и хоноруван председател на Асоциацията на журналистите в Одрин.

Член е на множество граждански и обществени организации в Турция.
Автор: Лияна Фероли
18.12.2009 г. 15:50
Посетено: 949
Етикети: Фотоизложба
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9112-fotoizlozhba-20-godini-ot-golyamata-ekskurziya