Изложби

Изложба-конкурс за специализация в ателиетата на Сите де-з-ар и Кунстлерхауз

Съюзът на българските художници представя

◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Изложба-конкурс за специализация в ателиетата на Сите де-з-ар (Cite Internationale des Arts) - Париж, и Кунстлерхауз – Швандорф, Германия

Откриване 18 декември 2009, петък, 18 ч.
ул. „Шипка” 6, етаж 1 и 2,

Продължителност: 18.12.2009-10.01.2010


◊ ПОВЕЧЕ

Конкурсът за специализация в Сите ентернасионал де-з-ар е един от най-дълго запазилите се и извоювали си престиж и значимост конкурси за пластични изкуства в България. В художествените среди той се ползва с висок авторитет и няма да сбъркаме, ако кажем, че е играл роля за формиране на поколения художници и критици.

Всяка година авторитетно жури от Съюза на българските художници избира 12 представители, посланици на българската култура в Париж. Тази година кандидатстващите автори са 75.

История:

Сите де-з-ар е международна резиденция в Париж за краткосрочни и дългосрочни специализации за професионални артисти. Резиденцията се ръководи от фондация „Сите де-з-ар”, основана в 1957 година от инициативен комитет, който включва г-н
Андре Малро (André Malraux) - министър на културата на Франция, г-н Феликс Брюно - министър на външните работи на Франция, представители на община Париж и др. С тази среща започва една креативна междунационална инициатива, чийто резултат е през 1965, когато е построена сграда с ателиета като международна творческа база.

България предвидливо се включва в инициативата, става член на асоциация Сите де-з-ар и заплаща сума, с която осигурява безвъзмездното ползване на ателиета от български художници за години напред. По този начин се слага началото на конкурс, за който от 1975 г. отговаря Съюзът на българските художници.

За втора поредна година статутът на конкурса е обогатен с възможността за кандидатстване за престой в ателиетата в Кунстлерхауз – Швандорф, Германия. Това е подобна международна резиденция, построена през последните години, която е специализирана за графични и керамични изкуства.

Кои български автори ще станат част от световния артистичен свят тази година и ще могат да участват, да практикуват и творят на равна нога със своите колеги в Париж? Ще разберем на 18 декември.

Журирането на творбите ще се проведе също на 18 декември (петък), а оповестяването на победителите-специализанти ще е на откриването на изложбата в същия ден от 18 часа.

Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
17.12.2009 г. 22:33
Посетено:
1995
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9108-izlozhba-konkurs-za-spetsializatsiya-v-atelietata-na-site-de-z-ar-i-kunstlerhauz