Изложби

Изложба на Мария Столарова в галерия "Леседра"

В навечерието на Коледа и 85-годишния юбилей на художничката

Изложба на Мария Столарова в галерия "Леседра"


◊ СЪБИТИЕТО


Мария Столарова

Портрети на цветя и на хора


16 декември 2009 – 15 януари 2010

Откриване на 16 декември, сряда,  от 17 до 19 часа
Леседра - галерия за съвременни артпроекти
ул. "Милин Камък" № 25, Лозенец, София
 
С артистичното присъствие на художничката


◊ ИЗЛОЖБАТА
 
Мария Столарова представя своите най-нови творби в галерия "Леседра" в навечерието на Коледа, един от най-светлите християнски празници и в навечерието на своя 85-годишен юбилей.

Гранд дамата на българското изобразително изкуство е създала живописните платна през настоящата година. Портретите на цветя са ведри и жизнерадостни. Те излъчват топлина, нежност и любов и разказват своите истории.

Елате да ги видите и сигурно ще откриете, че някое от тези цветя, сътворени от четката на една великолепна майсторка, разказва вашата история. Да, да, правилно разбрахте – някой от шедьоврите на Мария Столарова е точно вашата пъстра приказка.

Мога да кажа, че Мария Столарова е гранд дамата на българското изкуство, тъй като добре познавам няколкото художнички от нейното поколение, които са великолепни творци, създали свой собствен свят.

В същото време Мария е различна като характер, като поведение, дори като начин на живот. Тя излъчва аристократизъм, без да го натрапва. През цялата тази година, работейки върху платната за изложбата, имахме много срещи. Разговори в нейното жилище, посещение в ателието, на кафе в едно от кафенетата на ул. "Любен Каравелов", където живее. И докато отпива бавно от своето дълго кафе, придружено от чаша коняк, тя запалва без колебание поредната цигара и през цигарения дим дава да се разбере колко й е додеяло да я свързват с индустриалния пейзаж.

Да това е факт, това е историята на българското изобразително изкуство със или без социалистически реализъм.

Но не „измите” са важни за нея, а реалният живот.

Хората, приятелите, любовта – и най-вече това, което можеш да дадеш на другите.

Автор:
Георги Колев, галерия "Леседра"
Публикация:
14.12.2009 г. 22:39
Посетено:
2669
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/9081-izlozhba-na-mariya-stolarova-v-galeriya-lesedra